Campus

Sint trakteert op popconcert

Zondagavond, 20.15 uur. De Band Krijgt Kinderen zit in België, in Mechelen om precies te zijn. De band is op tournee bij onze zuiderburen, maar zal komende zaterdag aanwezig zijn bij het Sinterklaasfeest op de TU Delft.

Sebas Wolfensberger (37) is een van de vijf bandleden die afgelopen weekend naar België is afgereisd. Ooit deed hij het conservatorium, maar inmiddels maakt hij alweer negen jaar deel uit van De Band Krijgt Kinderen. Een naam die direct de vraag oproept: waar komt deze vandaan? “Eigenlijk is de verklaring heel simpel”, begint Wolfensberger. “In 1998 maakten drie van onze bandleden de cd ‘Ook klein klein kleutertje houdt van pop’. Zij wilden vooral laten zien dat muziek voor de allerkleinsten ook poppy kan zijn. Na een succesvol optreden op een feestje in de studio, werd om meer geroepen. Een nieuwe band was dus geboren. In diezelfde periode kreeg een van de bandleden zijn eerste kind. Toen er een naam voor de band moest worden bedacht, vonden we deze wel erg toepasselijk.” Afgelopen september werd het tienjarig jubileum gevierd met een groots optreden in Paradiso. “Eigenlijk bestonden we negen jaar”, lacht Wolfensberger, “maar we wilden er een feestjaar van maken. Vandaar dat we ons tiende seizoen hiervoor hebben uitgekozen.”

“In de beginperiode waren we vooral een kinderband. Inmiddels richten we ons ook op familievoorstellingen voor vier jaar en ouder. Daarnaast geven we optredens voor peuters en op scholen. En in deze periode hebben we dan een Sinterklaasvoorstelling. Nieuw dit jaar is de volwassen voorstelling ‘Ik ben dikker, dikker dan jij’.”
In het prille begin werden vooral oer-Hollandse kinderliedjes gecoverd. Door de jaren heen kwamen er steeds meer liedjes van eigen hand bij. Nu bestaat het repertoire voor ongeveer zeventig procent uit eigen nummers. Met het Sinterklaasfeest zal dat percentage niet worden gehaald. “Sinterklaas is vooral ook een feest van herkenning. We zullen dus vooral de bekende liedjes laten horen.”

Hoe ziet een optreden van de Band Krijgt Kinderen eruit? “Ik zie het echt als het eerste popconcert voor kinderen”, legt Wolfensberger uit. “De kinderen kunnen meezingen en dansen, maar dan niet de voorgeprogrammeerde dansjes zoals dat bij K3 gebeurt. Het is allemaal wat losser, zeg maar.” Het woord is gevallen. K3. “Wat zij doen is zeker ook mooi, maar ik vind het soms wel erg naar het commerciële neigen. Met onze band proberen we toch zoveel mogelijk authentiek te blijven.”
Zijn de kids een beetje in toom te houden gedurende een optreden? “Dat verschilt nog weleens, zeker als er vierhonderd kinderen aanwezig zijn met twintig leerkrachten. Dan is het vaak lastig om op je plek te blijven zitten. Het komt geregeld voor dat kinderen het podium op komen.” Wolfensberger lacht: “Het is natuurlijk niet de bedoeling maar het hoort erbij. We gedogen het maar.” Net als bij ‘echte’ popconcerten is er altijd een nummer dat het het beste doet in de zaal. Welke dat is? “Zonder enige twijfel is dat ‘Jongens, meisjes, aan de kant, daar komt mama Olifant’. Er kan dan flink met de voeten worden gestampt.”

Wolfensberger is inmiddels ook vader geworden. Zijn zoon van twee heeft al eens een optreden van papa mogen meemaken. “Dat was nog niet helemaal een succes. Die kleine wilde natuurlijk meteen naar zijn vader toe en dat was dus niet de bedoeling”, lacht hij. “Even wachten tot-ie wat ouder is.”

Sinterklaasfeest voor medewerkers en hun kinderen, zaterdag 29 november om 14.00 uur in de Aula. Toegangskaarten à 7 euro p.p. zijn te koop bij het Prometheus secretariaat in de Aula. 1 Euro van alle kaarten gaat naar de stichting Cliniclowns. Het kaartje is inclusief pauzedrankje en voor de kinderen is er iets te snoepen in de pauze. Na afloop ontvangen alle kinderen een cadeautje.

www.prometheus.tudelft.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.