De SGP heeft vooralsnog geen grote bezwaren tegen het schrappen van de basisbeurs voor masterstudenten. “We moeten het wetsvoorstel nog goed doornemen, maar we kijken er positief tegenaan.”
Om een meerderheid in de Eerste Kamer te krijgen, is de steun van de Staatkundig Gereformeerde Partij belangrijk voor de regering. In de senaat hebben de coalitiepartners en de PVV één zetel te weinig voor een meerderheid, waardoor ze altijd een extra partij moeten meekrijgen.
Intussen is de SGP een officieuze gedoogpartner van het kabinet geworden. De partij steunt de regering in bijna alles en eist daar soms iets voor terug. Zo vond de partij dat de langstudeermaatregel niet zo bruusk kon worden ingevoerd als staatssecretaris Zijlstra van plan was. Om aan de bezwaren van de twee gereformeerde kamerleden tegemoet te komen, heeft het kabinet de maatregel een jaar uitgesteld.
Met het wetsvoorstel voor een leenstelsel voor masterstudenten lijkt de partij weinig problemen te hebben. “Het is in lijn met ons verkiezingsprogramma”, zegt kamerlid Elbert Dijkgraaf. “Daarin stond dat studenten een groter deel van hun studielasten zelf zouden moeten betalen.”
Dat klopt, al sprak de partij vooral over de hoogte van het collegegeld: “Het collegegeld voor de master kan worden gedifferentieerd als daar een extra toegevoegde waarde voor de student tegenover staat. Dit mag niet leiden tot een beperktere toegankelijkheid van het onderwijs, wat gerealiseerd wordt door voor dit deel leningen te verstrekken onder voor de student gunstige voorwaarden (lange terugbetalingstermijn, lage rente).”
De SGP is overigens niet bij voorbaat akkoord, zegt Dijkgraaf. “Zoals altijd zullen we het wetsvoorstel zorgvuldig wegen.”
Nee, een gezondheidsfreak is Kay van ’t Hof (24) niet. Wel een groot voorstander van duurzaamheid. “Voor mijn bachelor-eindproject wilde ik dus een zo duurzaam mogelijk product ontwerpen, waarbij ik elk aspect vanuit duurzaamheidsoptiek benaderde.” Een uitdaging voor de student. Want niet alleen had hij nog nooit zo duurzaam ontworpen, ook het bedrijf waarvoor hij zijn opdracht deed, keukengereifabrikant Royal VKB, was daar niet bewust mee bezig.
Om dicht bij de doelgroep van zijn bedrijf te blijven, bekeek Van ’t Hof trends in de samenleving op het gebied van voedsel. En wat hij, niet geheel verrassend, ontdekte: mensen gaan daar steeds bewuster mee om. “Dat bewustzijn op het gebied van eten en duurzaamheid vond ik goed met elkaar rijmen”, aldus de student. En wat is nou gezonder dan je voedsel stomen? Zijn Steamer was geboren.
Maar ja, wat voegt nóg een stoomapparaat toe aan het gigantische assortiment aan stoompannen, -mandjes en –ovens? “Een hoop”, denkt de IO’er. “De elektrische stoomapparaten van de grote fabrikanten zijn niet bepaald duurzaam geproduceerd. Bovendien verbruiken ze elektriciteit, wat nog altijd een stuk minder milieuvriendelijk is dan het gebruik van gas. Dan kun je wel een bamboe stoommandje van de toko gebruiken, maar dat past niet echt in de westerse samenleving. Het heeft een slechte kwaliteit, is moeilijk schoon te maken en is ook nog eens ontzettend gebruiksonvriendelijk, want heb je weleens geprobeerd er een passende pan onder te vinden?”
Bovendien, ontdekte de student: mensen weten in theorie wel dat gestoomd eten gezonder en hartstikke hip is, maar in de praktijk gooit bijna iedereen zijn vis nog gewoon in een plens Croma. “Dus moest ik een product ontwerpen dat meer aansluit op het Westen én de gebruiker stimuleert om het te gebruiken.” Het resultaat is op zijn minst vernuftig te noemen. De Steamer past op de meeste standaard pannen. En ben je klaar met stomen? Dan dient het deksel meteen als bord of opdienschotel. Het is zelfs bijna niet meer mogelijk om hem, weggestopt in de keukenkast, te vergeten; de stomer is namelijk zo ontworpen, dat hij als schaal of object op tafel bewaard kan worden.
Wat je noemt een totaalontwerp, dat Van ’t Hof dan ook een 9,5 opleverde. “Ik ben nu met Royal VKB aan het kijken of het commercieel haalbaar is om hem te produceren”, vertelt hij. “Ook onderzoeken we de productiemogelijkheden van een verantwoord geproduceerde bamboe versie van mijn ontwerp in Azië.”
En vanavond gooit hij zijn groenten natuurlijk in de stoompan? “Nou”, lacht Van ’t Hof, “door mijn eindproject probeer ik dat inderdaad vaker. Het is namelijk niet alleen gezonder, maar ook nog eens onwijs lekker.”
Comments are closed.