Opinion

SG brengt eigen Zomergastenserie

Studium Generale brengt deze zomer een serie podcasts uit onder de titel ‘Van Droom naar Daad’. Philips Stein en Bert Geerken interviewen TU-wetenschappers die de toekomst vormgeven.

De gesprekken duren ongeveer een uur, en ze zijn toekomstgericht. Studium-Generalemedewerker Philip Stein nam het initiatief en zocht zes onderzoekers die de toekomst vormgeven met bijvoorbeeld stedenbouw, informatica of genetica. Stein vroeg professor Bert Geerken (oud-decaan CiTG en nu interim decaan Bouwkunde) voor wetenschappelijke verbreding en verdieping.


Er zijn zes afleveringen geproduceerd over bio-elektronica, internet, stedenbouw, ethisch ontwerpen, genetica en media waarin meestal een TU-hoogleraar de hoofdgast is. Bij media is dat Marleen Stikker van De Waag, Amsterdam.


De opbouw bestaat uit een overzicht van iemands werk, de toekomstvisie en de maatschappelijke impact.


Komt dat goed uit de verf? Vaak wel, niet altijd. Stein is een geïnteresseerde en enthousiaste interviewer. Dat luistert prettig. Maar de introducties zijn te lang en maken niet nieuwsgierig. Het is alsof iemands CV voorgelezen wordt. De gesprekken kabbelen af en toe, en het duurt dan even voordat het onderhoud weer levendig en concreet wordt. Ook Geerken is een onderhoudende gesprekspartner, maar de meerwaarde van de duopresentatie ontgaat me.


Het is kortom net als bij Zomergasten: vaak te lang, maar er zitten mooie stukken bij die het luisteren toch de moeite waard maken. Bovendien, bij een podcast heb je het tempo zelf in de hand.

Science editor Jos Wassink

Do you have a question or comment about this article?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.