Opinion

Semi-wetenschap in Fringe

De verwarde en briljante wetenschapper Walter Bishop steelt de show in de tv-serie Fringe, met zijn opmerkelijke semi-wetenschappelijke kijk op bloeddorstige monsters en parallelle werelden.


Geestig, absurd en vol wetenschappelijk vernuft. Zondag 13 november gaat het vierde seizoen van de hitserie Fringe in première op NET5. Fringe werd bedacht door J.J. Abrams, die zijn naam vestigde met Alias, Lost en Cloverfield. De verwachtingen van Fringe waren hooggespannen, maar Fringe kende een aarzelend begin.


Vanwege een serie vreemde gebeurtenissen wordt de hulp ingeroepen van Walter Bishop, het enfant terrible onder wetenschappers. Hij zit op dat moment nog opgesloten in een gesticht, vanwege een lange serie riskante onderzoeken aan Harvard. Bishop mag alleen uit het gesticht als hij onder toezicht komt van zoon Peter. Dat lukt en de Bishops werken samen met FBI-agente Olivia Dunham.

Omdat in de eerste afleveringen zoveel dingen tegelijk gebeuren, is er een overkill aan informatie en relaties. Pas halverwege seizoen 1 valt alles op zijn plaats, Het tweede deel van seizoen 1 is van een veel hoger niveau, spannend en zeer onderhoudend. Seizoenen twee en drie borduren daar moeiteloos op voort.

De wetenschap in de serie is fascinerend, maar uiterst speculatief. Mensen veranderen in monsters, parallelle werelden spelen een rol en er wordt zelfs geteleporteerd. Wat Fringe ondanks deze vreemde fratsen toch aantrekkelijk maakt, is dat er een semi-wetenschappelijke verklaring voor wordt gegeven. Fringe valt het beste te zien als een mix tussen de ‘X–files’ en ‘The Matrix’. 



Vanaf 13 november zendt NET5 seizoen 4 van ‘Fringe’ om 21.30 uur uit. De eerste drie seizoenen zijn verkrijgbaar op dvd.

Voor sommige sportliefhebbers kwam afgelopen weekend het koude winterweer exact op tijd. Te denken valt daarbij aan de deelnemers aan de Hel van het Noorden, de jaarlijkse roeiwedstrijd over zes kilometer op het Groningse Eemskanaal. Het is (achteraf) immers altijd goed snoeven op de verschrikkelijke ontberingen die zijn doorstaan. De voorspelde sneeuw en hagelbuien bleven weliswaar uit, maar de dag begon wel met temperaturen onder nul. ‘Bevroren roeren en hobbelen over het ijs in de slidings was voor de meeste roeiers een nieuwe ervaring en sommigen hadden het ook moeilijk met de koude lucht in de luchtwegen’, meldt de site nlroei. De enige Delftse podiumplaats werd veroverd door Arnoud Greidanus. In de lichte herenskiff werkte de Proteus-roeier zich van de vijfde plaats op naar de derde in een eindtijd van 23,26.57. Dat was ruim dertien seconden achter winnaar Joris Pijs van het Groningse Gyas. Greidanus is net als onder anderen Pijs een van de gegadigden voor de nationale lichte dubbeltwee. WK-gangers verschenen er overigens bijna niet op het Groningse water.
Ook veel schaatsliefhebbers juichten de ingetreden vorst van harte toe. Wie hierdoor aangemoedigd last heeft van oplopende schaatskoorts krijgt maandag 6 december de kans om aan een proeftraining mee te doen van studentenschaatsvereniging ELS. De echte bikkels kunnen vanuit Delft meefietsen naar De Uithof in Den Haag, en weer terug natuurlijk.
Binnenshuis had men uiteraard weinig last van het winterweer. Dat gold bijvoorbeeld voor de gecombineerde handbalploeg van burgerclub EDH en studentenvereniging Torius. In sporthal Kerkpolder werd DES’72 met 29-14 van het veld geveegd. “Het ging gewoon lekker”, lichtte gelegenheidscoach Jimmy Kimman de hoge uitslag nuchter toe. “De bal kwam steeds goed aan en ging er dan in, waardoor DES steeds gefrustreerder ging spelen.” EDH/Torius staat na zes speelronden derde in de tweede klasse.
In de zaalkorfbalcompetitie kregen de TU-studenten van Paal Centraal er zaterdag in Hoogvliet flink van langs bij Nikantes (18-7). “Vooral in de tweede helft was de tegenstander een stuk scherper dan wij”, verklaarde woordvoerder Bert Leeuwis de oorwassing. Het was de eerste nederlaag, na een eerdere remise en zege. “Komende zaterdag spelen we thuis tegen ESDO 1. Die ploeg heeft zijn twee eerste wedstrijden gewonnen met één en twee punten verschil, alle kansen dus om de twee punten te pakken.”
In de korfbalsport zijn ze al lang zo ver, maar in de voetbalwereld schrijdt de vrouwenemancipatie nog immer voort. Dankzij een initiatief van onder meer Martin Neeleman, coach van het hoogste damesteam van Ariston’80, komt er na jaren voor het eerst een damesversie van het toernooi om de Stad Delft Bokaal. Op 21 mei zullen op het sportcentrum behalve Ariston’80 ook de vrouwen van Taurus (‘Taura’), Delfia, Full Speed, SEP en Vitesse Delft strijden om het officieuze kampioenschap van Delft.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.