Education

Schroefdraaien

Wie dacht dat studenten werktuigbouwkunde alleen maar hightech apparaten maken, zoals robotvogels en snelle racewagentjes, komt bedrogen uit. Deze eerstejaars studenten veranderden een gewone schroevendraaier in een soort handaangedreven boor, maar dan wel een met schroefpunt.

Een wedstrijdje schroefdraaien in hout wees uit wie het beste ontwerp had gemaakt.

Je collega Theo Horbach meldde op de Delta-site in een reactie op je uitverkiezing dat je op je werk bij AkzoNobel Industrial Chemicals ‘ook een ster’ bent. Wat doet dat met je?
(kleurt lichtjes) “Leuk dat hij dat heeft geschreven, maar tegelijk word ik er wel een beetje verlegen van. Zoveel lof en eer. Ik moet het eerst nog maar waarmaken. Ik word op het werk bij AkzoNobel in Rotterdam – waar veel afgestudeerden uit Delft werken – al regelmatig geplaagd. Dan zeggen ze bij een probleem: ja, jij weet het, want jij bent hier de jongste. En nu ben ik ook nog de Beste Afstudeerder …”

Hoe zie je de uitverkiezingen zelf? Verbaasd?
“Ja, de uitverkiezing tot Beste Afstudeerder van TNW verbaasde me wel, omdat ik veel goede studiegenootjes heb, met hogere cijfers en die ook prijzen hebben gewonnen. Ik was echt blij verrast.”

Vereerd?
“Ja! Zeker! Dat ik van al die goede mensen ben uitgekozen. Ik vind het ook leuk dat het dus niet alleen op cijfers is gebaseerd. Ik heb het vermoeden dat ook meespeelt wat je ernaast hebt gedaan. Ik heb onder meer De Delftse Bedrijvendagen gedaan als bestuurder van het Technologisch Gezelschap, de studievereniging van scheikundige technologie.”

Ben je in je vak een uitzonderlijk iemand?
“Dat is lastig om te beantwoorden. Ik was wel een van de betere studenten. En goed in mijn vak. Maar in mijn master heb ik samengewerkt in een groep van 5 studenten en vergeleken met hen voel ik me niet uitzonderlijk.”

Wil jij eigenlijk altijd de beste zijn?
“Ja. In de studie was het wel onderling steeds wie het hoogste cijfer zou halen, al was er een student die altíjd het hoogste cijfer had. Ik wilde niet alleen het vak halen, maar het zo goed mogelijk doen. En ook op de middelbare school leerde ik de stof om een 10 te halen. Die kreeg je meestal niet, maar ik ging voor het maximale.”

Doet het nog wat met je dat je als enige vrouwelijke Beste Afstudeerder zeven mannen je hielen hebt laten zien bij de verkiezing van Beste Afstudeerder van de TU?
“Dat vind ik wel mooi ja. Francien Houben (oud-TU’er en topvrouw van Mecanoo architecten dat de prijzen voor de Beste Afstudeerder sponsort. red.) zei bij de uitreiking ook dat ze het leuk vond dat ik de mannen versloeg. Maar, bij AkzoNobel werk ik met allemaal mannen en wil ik graag ‘een van de mannen’ zijn. Gewoon goed zijn. Dat heeft ook met acceptatie te maken.”

Wees eens eerlijk: was het bij het kiezen van de Beste Afstudeerder van de TU eigenlijk niet een beetje appels en peren vergelijken?
“Ja, dat gevoel had ik heel erg. We hadden allemaal heel verschillende onderwerpen. Mijn onderwerp was heel tastbaar, iets om de wereld te redden. Andere afstudeeronderwerpen waren minder tastbaar.”

O.K., genoeg verering. De zaak zelf: met wat voor afstudeeronderwerp heb je je blijkbaar onderscheiden?
“Ik heb meegewerkt aan een manier om een afvalstroom om te zetten in waardevolle producten. Per jaar gaat er 250.000 kubieke meter afvalwater met carbonaten ‘de haven’ in nadat het is geneutraliseerd met 10.000 ton zwavelzuur. Dat zijn waardevolle producten. En voor het zwavelzuur moet elke dag een vrachtwagen komen. In mijn afstudeerproject heb ik aangetoond dat je het afvalwater met de carbonaten kunt koelen zodat het water bevriest en het zout kristalliseert waarbij je zeer zuiver water en heel zuivere zouten krijgt. De techniek was wel bekend; het nieuwe is dat die toepassing is te gebruiken op die afvalstroom.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.