Education

Schotse universiteiten duurder

Nu Schotland het collegegeld voor Engelse studenten verhoogt, krijgen Nederlandse universiteiten nog meer gelegenheid om zichzelf als goedkoop alternatief te presenteren.

Het is al tien jaar lang een vreemde situatie: voor een opleiding aan Schotse universiteiten betalen Nederlanders en andere EU-burgers dankzij Europese regelgeving even veel collegegeld als Schotse studenten, namelijk niets. Maar binnen het Verenigd Koninkrijk zelf gelden die regels niet en gaat het er anders aan toe.

Dan maar naar Nederland
Tot nog toe moesten niet-schotse Britten in Schotland bijna tweeduizend pond collegegeld betalen (zo’n 2200 euro). Maar gisteren kondigde de Schotse minister van onderwijs aan dat de universiteiten meegaan met de forse collegegeldverhoging in Engeland.
De universiteiten mogen aan Engelse studenten tarieven rekenen tot negenduizend pond per jaar, zo’n tienduizend euro. Hierdoor maakt het financieel niet meer uit of ze in hun eigen land studeren of in Schotland.
In Nederland neemt het aantal Britse studenten al toe, blijkt uit de vooraanmeldingen aan de diverse universiteiten. Het gaat om een paar honderd studenten. Vooral de Universiteit Maastricht is actief op de Britse markt.

Leuk *****
Handig *****
Bediening *****
Prijs € 0,79
Platform iPhone

iWakeUp is één van de vele wekker apps die zijn te downloaden voor de iPhone. En een van de leukste. Als je klaar bent met het iedere ochtend wakker schrikken van de standaard wekker ‘Harp’ of ‘Pianoriedel’ is dit de ideale oplossing. Met deze app is het mogelijk om vredig gewekt te worden door de vogeltjes in het bos, door de golven op het strand of in het klooster door zingende monniken. Ontwaak je liever op de boerderij of in Londen? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. En die vogels en monniken staan niet zomaar ineens naast je oor te schreeuwen; een kwartier van tevoren komen ze stilletjes binnen en beginnen ze zachtjes te zingen. Ook de snooze functie ontbreekt gelukkig niet in iWakeUp. Wat is er lekkerder dan de haan weer even de snavel te snoeren en tien minuutjes door te sluimeren?

Vergeet alleen niet om je iPhone voor het slapen gaan aan de oplader te leggen, anders loop je het risico dat je ’s morgens zeer uitgerust bent, maar wel je college hebt gemist. Een klein nadeeltje is dat je ’s nachts niet meer het geluid van je iPhone uit kan zetten, omdat dan ook de wekker niet zal afgaan, maar voor €0,79 mag je deze app niet missen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.