Het zijn geen vragen die aankomende studenten stellen, maar de antwoorden krijgen ze vanaf volgende week toch. Hoe lang doen studenten over een TU-studie en wat zijn hun baankansen?
De antwoorden op deze en andere vragen zijn teruggebracht in eenvoudige tabelletjes, die de universiteit gaat publiceren bij informatie over haar opleidingen. Naast cijfers over baankansen en het studiesucces van studenten die de opleiding eerder deden, komen ook getallen over studenttevredenheid, aantallen eerstejaars, studie-uitval, studieswitchers en het aantal contacturen.
Dit alles moet bijdragen aan het beeld dat scholieren van de opleidingen krijgen. Hoe meer dat beeld overeenkomt met de werkelijkheid, hoe groter de kans dat studenten hun studie afmaken, is de gedachte.
De tabellen worden samengesteld door Studiekeuze123. Onderwijsminister Jet Bussemaker opent op 15 april het zogenoemde ‘Studie in Cijfers’-project, dat volgend jaar beschikbaar moet zijn voor alle opleidingen in het hoger onderwijs.
Tot nu toe gaven slechts enkele hbo-instellingen al informatie mee. Het betreft de Hanzehogeschool Groningen, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, de Hogeschool Windesheim en Saxion Hogescholen.
De TU Delft is de eerste universiteit die dit doet. Volgens collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg gebeurt het nog te vaak dat studenten hun opleiding aan de TU Delft niet afmaken omdat die niet is wat ze ervan hadden verwacht.
De bijsluiters – officieel heten ze ‘studie in cijfers’ – zijn gebaseerd op informatie uit onder meer de Nationale Studenten Enquête. Daarbij worden de cijfers per opleiding afgezet tegen het landelijke gemiddelde van de studie.
Voorzitter Kai Heijneman van de Landelijks Studentenvakbond is blij met de bijsluiters. “Een verkeerde studiekeuze wordt steeds duurder, dus eerlijke informatie is erg belangrijk.” Hij hoopt dat studiekiezers straks ook zien hoeveel studenten één docent moet bedienen en hoe groot de werkgroepen zijn. “Maar dit is een goede eerste stap.”
Hij verwacht dat de andere universiteiten en hogescholen de informatie volgend voorjaar zullen geven. “In 2014 moet je je vóór 1 mei aanmelden bij een opleiding, dus voor die tijd moet je de bijsluiter wel hebben kunnen raadplegen.”
Comments are closed.