Campus

Schaatsdrama in Haarlem

Schaatsdrama in Haarlem, snelste fietsvrouw voor Human Power Team bijna gevonden en Olympische Winterspelen in zicht voor curlingteam.

“Fantastisch om ons doel te halen”, reageerde skip alias aanvoerder Jaap van Dorp van het nationale curlingteam dat vorige week op het EK in Glasgow als kampioen van de B-groep naar de Europese A-groep promoveerde. In een bloedstollende play-off tegen Oostenrijk (6-7, 9-2, 6-5) verzekerde het viertal zich ook nog eens van deelname aan het WK en het Olympisch kwalificatietoernooi, beiden in 2017. “We hebben hard moeten knokken, maar hebben laten zien dat we op hoog niveau kunnen curlen”, vervolgde de TU-alumnus. “Op het WK kunnen we zeker een aantal wedstrijden winnen, maar misschien is het halen van een medaille wel te hoog gegrepen. Kwalificatie voor de Winterspelen in 2018 is zeker realistisch.”

De realiteit kan soms hard zijn, zo ondervond Jeroen
Janissen. ‘Een klein drama bij de marathon in Haarlem’, twitterde de schaatser, na zijn val tijdens de wedstrijd voor beloften op 19 november. ‘Met de besten mee, maar in de laatste bocht onderuit.’ De tweedejaars L&R-student, die onlangs in Inzell zijn persoonlijk record op de 5000 meter op 6.40,22 bracht, wil zich in zijn laatste jaar als junior in het vizier rijden van de commerciële ploegen. Zijn eigen vizier richt hij op het halen van goud op de 1500 en 3000 meter tijdens het NK junioren en op deelname aan de senioren-NK’s en het WK junioren in Helsinki. Janissen werd bij de junioren al eens Europees kampioen allround.

Over ambities gesproken. In samenwerking met Strongher, een zich als nieuw en uniek concept in de wielerwereld presenterend initiatief van onder anderen Marianne Vos, is het Amsterdams/Delftse Human Power Team (HPT) op zoek naar ‘de snelste fietsvrouw van Nederland’. Zij moet in september 2017 in de Nevada-woestijn het vrouwensnelheidsrecord (122 kilometer per uur) verbeteren op een door het HPT te ontwikkelen hightech fiets.

Tussen de dertig aanmeldingen zaten diverse roeisters van studentenverenigingen, vertelt teammanager Emiel de Boer. “We hebben vijftien atletes getest in testfase 1, bestaande uit een VO2-max test, een graadmeter voor de conditie, en een Wingate-test, een graadmeter voor sprintvermogen. Op grond van de resultaten hebben we acht atletes uitgenodigd voor fase 2, waarin we in een simulatie van onze recordpoging een beter beeld willen krijgen van hoe goed de atletes zijn voor onze specifieke uitdaging. Op basis van motivatie en de testuitslagen zullen we op 9 december twee rensters kiezen, die wij een jaar lang zullen trainen en voor wie wij een VeloX op maat zullen bouwen.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.