Education

Rumoer om themafeest Feuten

De politie heeft iemand opgepakt tijdens een feest van de fictieve studentenvereniging Mercurius, meldt RTL Boulevard. Maar tot de meeste feestgangers is dat niet doorgedrongen.


Mercurius is geen bestaand studentencorps, maar komt uit de BNN-dramaserie Feuten, die het wel en wee van enkele leden van een brallerig studentencorps volgt. Afgelopen zaterdag was er een themafeest in Amsterdam. Bezoekers konden ook een ontgroening verwachten, werd er aangekondigd.


Er waren een paar honderd feestgangers en een daarvan meldde zich dinsdag 10 april bij RTL Boulevard. De vrouw mailde dat bij één van de bezoekers een Hitler-snor en hakenkruizen op het gezicht werden getekend tijdens zo’n ontgroening. Ook hadden bezoekers volgens haar de Hitlergroet moeten brengen. De vrouw verliet het feest en deed aangifte bij de politie wegens discriminatie en aanzet tot haat.


De politie ging erheen en arresteerde een achttienjarige vrouw, die na verhoor weer is vrijgelaten.


“Misschien is het buiten het feest om gebeurd”, zegt Lourens Blok, regisseur van de televisieserie Feuten. Hij was ook op het feest. “Het kunnen een paar fanatieke fans zijn geweest die zijn doorgeschoten. Ik zat niet in de organisatie van het feest, maar ik geloof nooit dat ze bezoekers zouden dwingen de Hitlergroet te doen. Daar heb ik niets van gemerkt.”


BNN laat weten niet bij het feest betrokken te zijn geweest. Het is georganiseerd door een bedrijf dat Spector Storytelling heet. Dat is mede opgericht door Tim Murck, die in de BNN-serie het personage Olivier speelt.


“Schandalig dat BNN zo doorschiet met hun persiflage van studentenverenigingen!”, twittert vice-praeses Janna Groot van de Landelijke Kamer van Verenigingen. “De LKvV distantieert zich van deze actie.”


Anderen geloven het nieuws niet helemaal. Het komt pas na vier dagen naar buiten, terwijl het via Facebook en Twitter veel eerder bekend had kunnen worden. Acteur en organisator Tim Murck vindt het nieuws volgens RTL Boulevard “klinkklare onzin”.

Sinds de universiteitsbibliotheek – nog steeds UB in de volksmond – twee jaar geleden werd omgedoopt in Library Learning Centre zijn ruimere openingstijden intern gespreksonderwerp geweest, vertelt afdelingshoofd Kees Schouten. “We willen de place to be op de campus zijn. Als je internationaal kijkt, dan zie je dan 24/7 best kan werken.”

Gefundeerd voorstel
Zeven dagen in de week vierentwintig uur per dag open zijn, kost alleen wel meer geld. Dat is een lastig punt in tijden van herijking, realiseert Schouten zich. “Het is nu niet het moment om zomaar hierin te investeren.” Daarom wil hij zeker weten dat het college van bestuur achter het verruimen van de openingstijden staat. Deze week heeft Schouten overleg met facilitair management & vastgoed om erachter te komen hoeveel ’24/7’ kost. Zodat hij met een ‘gefundeerd voorstel’ voor een proef de boer op kan.

Compromis
Intussen overlegt Schouten ook met de studentenraad (sr). Uit een recente enquête van de sr blijkt namelijk dat studenten langer willen studeren in de bieb. De sr wil het liefst dat de UB altijd open is, maar sluit een compromis ook niet uit. De raad denkt dan aan openingstijden tussen 08.00 uur en 02.00 uur, tegen 09.00 uur en 22.00 uur nu. Schouten noemt ook de mogelijkheid om de tijden alleen te verruimen in tentamentijd. Nu is de bieb in deze hoogtijdagen overigens ook al tot 24.00 uur open.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.