Campus

Ruiten Delftse coffeeshops vernield

Bij de coffeeshops The Future in de Peperstraat en The Game in de Breestraat zijn vannacht rond 5.15 uur knallen gehoord. De ramen van beide zaken en ook nabijgelegen panden zijn beschadigd. De politie zoekt getuigen.

Bij coffeeshop The Game in de Breestraat heeft vannacht een explosie plaatsgevonden, meldde burgemeester Marja Van Bijsterveldt toen ze vanochtend een kijkje nam rond de hermetisch afgesloten Peperstraat. Ze stak daar winkeliers een hart onder de riem, die nu voor de tweede maal niet bij hun winkels kunnen. Coffeeshop The Future was op 8 mei namelijk ook al doelwit van een schietincident waarbij meerdere ramen sneuvelden.


Jordi (achternaam bij de redactie bekend) die schuin boven The Future, woont vertelde vanochtend hoe hij wakker schrok van ‘ik weet niet wat.’ “Ik wilde kijken wat er nu weer voor ongein was gebeurd. Vorige week, in de nacht van maandag op dinsdag 8 mei, hoorde ik rond 3.55 uur een salvo. Ik was wakker. Of het vuurwerk was, wist ik niet. Ik stak mijn hoofd uit het raam, maar hoorde weer knallen. Ik ben snel naar binnen gedoken. Later lagen er hulzen op straat.”


Vannacht iets na vijf uur hoorde hij weer knallen. “Dit keer stak ik mijn hoofd niet uit het raam. Ik zag nu ook geen hulzen op straat liggen. Het lijkt wel alsof er een bom is afgegaan met allemaal kogeltjes erin.” Hoewel hij al jaren met plezier in de binnenstad woont, wil hij nu toch wel naar een andere woning.

Gaten in een deur naast de coffeeshop aan de Peperstraat. (Foto: Bewoner Jordi)

De districtsrecherche en het team Forensische Opsporing waren donderdagochtend bezig met een uitgebreid onderzoek waarbij wordt bekeken waardoor de knallen zijn ontstaan. Er hing enige tijd een helikopter in de lucht. Beide straten waren van beide kanten hermetisch afgesloten met hekken met zwart plastic. “Durf je hier nog te lopen”, riep een oudere dame naar een bekende van haar toen zij de afzettingen zag.


Eigenaren van winkels om de hoek zijn het zat. “Ze moeten die coffeeshops recht tegenover het politiebureau zetten”, zegt een van hen. “Op de drie parkeerplekken voor de coffeeshop staan vaak auto’s van jongens die even wat komen halen, maar als onze leveranciers willen laden en lossen kunnen ze nergens staan. Zet ik de auto even bij ons voor de deur, dan word ik er op aangesproken.”


Volgens het AD zouden de coffeeshops worden afgeperst door Rotterdamse motorbendes. De politie wil er verder niets over kwijt. Burgemeester Van Bijsterveldt geeft om 14.00 uur een statement op TV West.  


 


Update 17 mei:


In het bijschrift van de foto van de woning met schade is het woord ‘kogelgaten’ vervangen door ‘gaten’. Het schietincident was op 8 mei. De foto is gemaakt op 17 mei.

News editor Connie van Uffelen

Do you have a question or comment about this article?

c.j.c.vanuffelen@tudelft.nl

Comments are closed.