Education

‘RUG breekt geen regels met promotiestudenten’

De Rijksuniversiteit Groningen doet met haar beurspromovendi precies wat er is afgesproken. Zij overtreedt de regels helemaal niet, schrijft minister Bussemaker aan de Tweede Kamer.

In Groningen krijgen sommige promovendi geen salaris meer, maar een studiebeurs. Ze heten dan studentpromovendi en ze zijn een stuk goedkoper dan hun collega’s in loondienst. Deze constructie is toegestaan dankzij een experiment van het ministerie van Onderwijs.

Het experiment is omstreden. Dit najaar hoopte Promovendi Netwerk Nederland het experiment te kunnen torpederen met nieuwe kritiek op de Groningse universiteit: die zou zich niet aan de voorwaarden hebben gehouden. Zo zouden de promotietrajecten soms korter zijn dan de gebruikelijke vier jaar. Het leidde tot Kamervragen van de PvdA.

Maar in haar antwoorden veegt Bussemaker de vloer aan met de kritiek. De RUG biedt sommige studenten inderdaad een driejarig promotietraject aan, maar dat mag gewoon: kwestie van goede afspraken maken. Als een student in zijn researchmaster al aan het onderzoek begonnen is, kan de promotie best sneller gaan. De kwaliteitseisen veranderen er niet door.

Ook verwees het PNN naar een intern memo van de RUG, dat de belangenorganisatie boven water had gekregen dankzij de wet openbaarheid van bestuur. Daarin stond, tot woede van het PNN, een voorstel om het met de minister op een akkoordje te gooien en van de financiële regels van het experiment af te wijken.

Bussemaker maakt zich niet druk: ambtenaren kunnen allerlei voorstellen doen, het gaat om het uiteindelijke besluit. En het bestuur van de RUG heeft zich gewoon aan de financiële voorwaarden gehouden.

“De RUG heeft de regels voor deelname aan het experiment niet overtreden”, onderstreept de minister. Dat zei de universiteit zelf ook meteen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.