Campus

Roeiers van de toekomst

Achter de Olympische kandidaten van Laga en Proteus voor Tokyo 2020 staat een nieuwe lichting jonge roeitalenten klaar, die zich voorbereidt op het WK onder 23 in Florida.

Jonge Laga-talenten, vlnr Tessa Dullemans, Maartje Damen, Daan Vos de Wael en Dieuwertje den Besten. (Foto: Sam Rentmeester)

Naast een roeister van Proteus die voor Engeland uitkomt, maakt zich een viertal Laga-talenten op voor het WK onder 23 in Florida, eind juli. “Alle vier eigen kweek”, benadrukt Dieuwertje den Besten, lid van de vrouwenacht van de nationale C-selectie. “Uniek voor de vereniging.” Net als Maartje Damen (ook vrouwenacht), Tessa Dullemans (dubbelvier) en Daan Vos de Wael (herenacht) roeit Den Besten sinds ze drie jaar geleden aan haar studie begon.


De opvallend grote afvaardiging is volgens Den Besten het logische gevolg van de investering in profcoaching. Zo werd onder anderen voormalig bondscoach Susannah Chayes aangetrokken. “Sinds zij bij Laga zit, zit de vrouwensectie in de lift. Zij leidt ook nieuwe coaches op.”


Fitheid

Voor het viertal vergt roeien op internationaal niveau veel trainingsactiviteit. Elk weekend vijf sessies op de Amsterdamse Bosbaan, vertelt Vos de Wael: “Zo leer je goed om als ploeg te racen. Richting WK zal de trainingsfrequentie toenemen.” Wat fysieke fitheid betreft zit hij als oud-jeugdatleet goed: “Ik sportte negen keer per week, de opgedane conditie en kracht komen goed van pas.”


Volgens Dullemans is de selectie van de dubbelvier rond en is zij dus zeker van haar plekje. Dat geldt niet voor iedereen, zegt Den Besten, die desondanks optimistisch is: “Maartje en ik hebben het hele traject doorlopen, onder meer het NK voor kleine nummers gedaan in een twee-zonder. Daar hebben we goed gepresteerd, zoiets telt mee voor de selectie.” Vos de Wael: “Bij ons wordt uit tien roeiers de acht en een twee geformeerd, dus iedereen komt in een boot terecht. De acht is wel de prioriteitsboot en dus mijn doel.”


Opoffering

Zowel Dullemans als Den Besten zette haar studie on hold om het onder-23-traject zo goed mogelijk te volgen. “Van het combineren van sport en studie werd ik niet gelukkig”, vertelt de laatste. “Je hebt wel genoeg tijd, maar de training vergt zoveel concentratie, dat ik het lastig vind om die concentratie thuis ook voor studie op te brengen.”
Dullemans: “Het reizen kost ook veel tijd, dat is best zwaar. Vanuit Delft is het een grote opoffering, vooral vanwege de intensieve studies. Hier zit je van 9 tot 6 op de TU.”


Vos de Wael wil zijn bachelor nominaal halen: “In het begin stond ik van negen tot half zeven in het lab, dat was niet te combineren met een ochtendtraining om zeven uur en een avondtraining. Met de studieadviseur en de topsportcoördinator heb ik besproken dat ik eerder weg kan uit het lab. Je topsportstatus helpt daarbij.”


‘Roeien als enige bezigheid in je leven is heel onzeker’


Uiteraard hebben de vier hun dromen. Tokyo komt erg snel, al hopen sommigen er stiekem op, maar de Spelen van 2024 lonken in de verte. Den Besten: “Ik heb zeker ambities, maar denk wel na over de combinatie met studie. Zolang ik het leuk vind en het goed gaat wil ik proberen om bij de selectie te komen. Op dit moment vind ik het cool om als C-selectie zo dicht mogelijk tegen de Olympische A-selectie aan te zitten.” Vos de Wael: “Als je pas drie jaar roeit, zoals wij, kun je er niks zinnigs over zeggen. Veel belangrijker is dat ik het leuk blijf vinden. Roeien als enige bezigheid in je leven is heel onzeker.”

Susanna Duncan van Proteus Eretes. (Foto: Daniël Korvemaker / Proteus Eretes)
Concurrentie

Tegenover de omvangrijke lichting bij Laga, is bij Proteus de Engelse Susannah Duncan dit jaar de enige die in aanmerking komt voor het WKu23. Voor haar land won zij eerder WK-zilver en -brons in de dubbelvier en vorig jaar brons in de lichte dubbeltwee. Duncan traint bij Proteus deels alleen. “De Engelse en Nederlandse trainingsschema’s verschillen nogal. In Engeland trainde ik minstens twaalf keer per week en zat ik ook nog in de sportschool. De Nederlanders trainen anders.”

Of ze iets van de Nederlandse roeiers leert? “Nederlanders hebben een soepeler beweging door hun kracht tijdens de haal te verspreiden. Ze zetten weinig kracht op het achterste deel van de haal. Die verschillen vind ik interessant. Nederlanders trainen langer met lagere intensiteit. Minder gebaseerd op kracht, zoals Engelsen, meer op het gevoel om de boot in constante beweging te houden.” Haar eigen slag is er door beïnvloed. “Ik moet vooral vertrouwen op mijn eigen gevoel.”


Opgebrand

Voor Duncan is de combinatie met studie minder lastig dan voorheen. “Ik doe nu de helft van de cursussen. In Engeland werkte ik fulltime aan mijn bachelor, ik was bijna opgebrand. Je kunt daar niet studeren en tegelijkertijd aan topsport doen. Er is weinig tijd over voor herstel en voor jezelf.” 
Ze is onder de indruk van de faciliteiten aan de TU. “Ik doe hier van alles: gewichtstraining, yoga, spinning, combat training. Daar voel ik mij veel sterker door.”


Haar ambities zijn afhankelijk van het resultaat in Florida. “Ik ben nog iets te jong voor Tokyo, maar hoop stiekem een plekje te veroveren in de dubbeltwee. Dat wordt moeilijk, want het is het enige lichtgewichtnummer tijdens de Spelen. Na Tokyo 2020 willen ze het lichtgewicht roeien helemaal schrappen. Mijn hoofddoel is focussen op een goed resultaat in Florida en proberen in de senioren B-selectie te komen. Het wordt mijn eerste internationale wedstrijd in de skiff, dat is behoorlijk opwindend.”


Deze studenten zijn geselecteerd voor het WK Roeien onder 23. 


  • Dieuwertje den Besten (22 jaar, industrieel ontwerpen, vrouwenacht)
  • Maartje Damen (20, bouwkunde, vrouwenacht)
  • Tessa Dullemans (21, civiele techniek, dubbelvier)
  • Daan Vos de Wael (21, technische natuurkunde, herenacht)
  • Susannah Duncan (22, master sustainable energy technology, skiff, GB)
  • Ralf Rienks (21, klinische technologie, dubbeltwee)
  • WK onder 27-28 juli, Sarasota (FL)


Website van het WK roeien: wru23ch2019.com


Update 6 augustus 2019:


Dieuwertje den Besten en Maartje Damen wonnen in Florida goud met de damesacht, hetzelfde presteerde Susannah Duncan in de skiff. Daan Vos de Wael veroverde brons in de herenacht. 


Jimmy Tigges / Redacteur Sport

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.