Campus

Ridders van de weg

Hylke van Grieken en Priscilla Speelman zijn snelheidsduivels. De eerste kwam 0,1 seconde tekort, maar ziet perspectieven, de tweede veroverde met overmacht het Nederlands kampioenschap en misschien ook wel dat van België en Luxemburg.


Baanwielrenner Hylke van Grieken keerde afgelopen weekend met een goed gevoel terug uit Schotland. Tijdens een wereldbekerwedstrijd in Glasgow werd de Delftse werktuigbouwkundestudent zesde op het onderdeel teamsprint. Een soort tijdrit waarbij de starter (Van Grieken) zijn twee ploeggenoten een ronde lang een slinger geeft en vervolgens lost, renner twee afvalt na ronde twee en renner drie na drie ronden de uiteindelijke teamtijd neerzet. Die tijd, 45,291 seconden, bleek 0,1 seconde te langzaam om de finale te mogen rijden. “We reden voor het eerst in deze opstelling. Er zit zeker groei in dit team, dus dat biedt perspectief voor het WK in Minsk, in februari,” aldus de positieve Van Grieken. Startend vanuit stilstand stelde hij wel zijn pr in de openingsronde met één seconde scherper naar een tijd van 18,11.

Op de tweede dag ‘verknalde’ hij in eigen woorden de kwalificatie bij de individuele wedstrijden, waardoor hij zich niet voor het sprinttoernooi plaatste. Volgend doel is het NK eind december, ook belangrijk voor de selectie voor het WK.

Collega-snelheidsduivel Priscilla Speelman stapte twee weken eerder op het circuit van Assen in de racewagen voor het laatste wedstrijdweekend van de International Supercar Challenge, waarin zij uitkwam in de Sport 1-divisie. Het winnen van de voorlaatste race, samen met haar teammaat John van der Voort, was voldoende voor de titel. Of ze nu officieel Nederlands kampioen zijn of kampioen van de Benelux is haar overigens nog altijd onduidelijk. Speelman nam bij de pitstops het stuur over van de aan kop rijdende Van der Voort. Door de resultaatseconden (een tijdstraf voor eerdere goede resultaten!) viel zij terug naar de tweede plaats, achter concurrent Eric van den Munckhof. In de 27ste ronde nam zij de koppositie toch weer over en gaf die daarna niet meer uit handen. Woensdag 21 november test Speelman op het circuit van Hockenheim een wagen voor de Formule Renault. “Als dat goed uitpakt kan ik volgend jaar weer een nieuwe stap maken.” (JT)

 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.