Education

Regels voor buiten lunchen

De zon laat zich weer vaker zien en wat willen studenten en TU-medewerkers dan? Lekker buiten op de campus lunchen. Dat is echter wel aan regels gebonden.


Dat ondervond medewerker Dennis van Gerwen dinsdag bij de faculteit Industrieel Ontwerpen. “Al jaren mag je daar niet je dienblad, bord en bestek mee naar buiten nemen”, zegt hij. “De arme middageter in spe ziet zich dus gedwongen alle gereedschappen bij de afwasbalie achter te laten en met de blote handen zijn pasverworven etenswaren naar buiten te dragen.” 


Dat noemt Van Gerwen ‘op zijn zachtst gezegd: bijzonder onpraktisch.’ “Om je met een papieren bord vol eten, een kopje soep, een salade, een beker melk en het nodige plastic bestek in de handen (en broekzakken) door de mensenmassa naar buiten te bewegen, kom je handen tekort.”


En dus besloot hij het dinsdagmiddag eens anders te proberen: gewoon met zijn dienblad, bord en bestek. Toen hij via de draaideur naar buiten wilde lopen, blokkeerde een beveiliger direct de draaideur. “We zaten vast in de draaideur en de beveiliger zei: kom terug, dat zijn de regels. Ik ben toen maar weer naar binnen gegaan, maar ik ben niet de eerste.”


Van Gerwen zegt best te begrijpen dat mensen soms hun spullen na afloop niet opruimen. “Maar zet dan een karretje buiten, waar je je dienbladen in kunt zetten. Bovendien zitten er bij de aula ook mensen buiten. Zoiets simpels en banaals dat je denkt: waar gaat dit over?”


Jos Schulte, accountmanager van Sodexo bij de TU, zoekt het meteen uit. “Bij de aula hebben we een kar staan waar je je spullen in zet.” Wel heeft Schulte het beeld voor ogen dat ‘iedereen bestek en borden achterlaat, waar Sodexo vervolgens op wordt aangesproken’. “Dan is het: Sodexo laat rotzooi achter. Maar nee: de student laat rotzooi achter.”


Toch wordt de soep niet zo heet gegeten. “Het is niet mijn beleid om mensen bij de deur tegen te houden, maar ik moet wel een hoop bestek en borden bijkopen om de hoeveelheid in stand te houden. Er verdwijnt veel bestek, daarom is deze regel ingesteld door de TU, niet op verzoek van Sodexo. Ik wil zoveel mogelijk disposables, zodat mensen naar buiten kunnen.”


De regel wordt wat Schulte betreft aangescherpt: er is genoeg wegwerpmateriaal maar dan moeten mensen het servies binnen laten. “We gaan dat nog wel aankondigen. Je dienblad mag wel mee naar buiten, wij gaan aan het eind van de middag rond om plateaus op te halen. Het gaat mij om de borden en bestek. Dat valt en verdwijnt. Dat is niet prettig.”


Maar hoe verhouden die disposables zich met het duurzame imago dat de TU wil uitstralen? Wegwerpmateriaal is toch niet duurzaam? “Nee”, beaamt Schulte. “Ik heb overleg gehad met studenten die sustainability onderzoeken. Het is plastic en papier. Laat een bord vallen en weer maken: dat kost net zo veel energie.”


“De disposables waarmee wij werken – zeker de bruine – zijn al biologisch afbreekbaar”, zegt Schulte. “Dat is het minst belastbaar voor het milieu. We zijn er met zijn allen nog niet uit wat beter zou zijn. Thuis zou een bord misschien vier, vijf jaar meegaan, maar zo werkt het bij een universiteit niet. Tien tot vijftien procent verdwijnt of valt weg. Dat is wel belastend. Het is beter het belegde broodje te pakken en meteen op te eten.”



 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.