Education

​Recordaantal Nederlandse studenten naar het buitenland

Bijna een kwart van de Nederlandse studenten gaat korte tijd naar het buitenland voor een studie of stage. Nog eens twee procent volgde er een volledige opleiding.

In 2013-2014 had 24 procent van de afgestudeerden buitenlandervaring opgedaan tegen 22 procent van de lichting vóór hen, blijkt uit een analyse van internationaliseringsorganisatie EP-Nuffic. Deze studenten bleven ingeschreven bij hun universiteit of hogeschool en behaalden een aantal studiepunten in het buitenland: gewoonlijk dertig of zestig.

Nederland zit nu al boven de Europese doelstelling van twintig procent voor 2020. Maar of dat zo blijft is de vraag. De invoering van het leenstelsel in 2015 kan leiden tot een daling van de positieve trend, vreest EP-Nuffic.

Populairst

De populairste bestemmingen voor Nederlandse uitwisselingsstudenten zijn het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Spanje en Duitsland.

De reislust verschilt nog altijd flink per opleiding. Zo’n zestig procent van de studenten landbouw en milieu gaat op uitwisseling. Van de leraren in opleiding en van universitaire rechtenstudenten trekt maar veertien procent de stoute schoenen aan.

TOP tien instellingen met meeste uitwisselingsstudenten

HAS Den Bosch 97 procent

Hotelschool The Hague 95 procent

Wageningen Universiteit 63 procent

Vilentum Hogeschool 58 procent

Universiteit Maastricht 58 procent

Design Academy 55 procent

TU Delft 52 procent

NHTV Breda 48 procent

TU Eindhoven 46 procent

Stenden Hogeschool 42 procent

Volledige opleiding

Nederland telt relatief nog altijd weinig studenten die een volledige bachelor- of masteropleiding in het buitenland volgen. Van de lichting afgestudeerden in 2013-2014 deden bijna 13.700 studenten dit, oftewel twee procent van het totaal. Het Europese gemiddelde is 3,3 procent. Alleen Noorwegen, Zwitserland, Duitsland en Zweden steken daar bovenuit.

Vlaanderen is nog altijd de belangrijkste bestemming voor Nederlandse ‘diploma-studenten’ (3.450), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (3.300) en de Verenigde Staten (1.900).

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.