Campus

Racetelefoon

Als je nog naar een goede reden zocht om je BlackBerry of prehistorische telefoon in te ruilen voor iPhone of Android: download dan nu BerryMover en investeer in een smart-phonerobot.


Huispoes, konijn en wilde muizen: move over. Hét huisdiertje dat te schattig is om te laten liggen, heet Romo – en het is een robot op rupsbandjes. Hij luistert naar niemand anders dan je iPhone of Android, die de motortjes via de headsetaansluiting aandrijft. En als je hem begin volgend jaar voor 78 dollar koopt, krijg je er nog drie apps bij ook. Daarmee kun je Romo laten karten, als spionagecamera laten rondrijden en aansturen via wifi. O, er is wel een kleine maar: hij moet nog gerealiseerd worden. Dat kan alleen als de makers 32 duizend dollar bij elkaar sprokkelen – maar hoe moeilijk kan dat zijn voor het huisdier van de toekomst?Wel een beetje jammer als je nog een BlackBerry hebt. Of juist niet, want nooit was het makkelijker je gegevens over te zetten op een iPhone dan nu, dankzij de app BerryMover. Kost even wat, maar dan behoud je ook alles: sms’jes, e-mails, agenda-items, adressen… Het enige wat je hoeft te doen is een back-up maken van je BlackBerry, en iTunes en BerryMover installeren op je iPhone. Een kind (de enige bij wie de BlackBerry nog een beetje populair is trouwens) kan de was doen. En zo niet, dan is er altijd nog de bijgeleverde instructievideo.

In een beleidsreactie op de tussenrapportage van het inspectie-onderzoek naar alternatieve afstudeertrajecten in het hoger onderwijs schrijft hij dat hij zich ‘ernstige zorgen maakt over het op korte termijn weer op orde brengen van de kwaliteit van het onderwijs bij Inholland’.

Ontslagvergoeding
Aanleiding voor zijn zorgen zijn berichten over de ontslagvergoeding van opgestapt bestuursvoorzitter Geert Dales van Inholland en het vooronderzoek van de onderwijsinspectie naar declaraties door het college van bestuur. Volgens Zijlstra moet de onderwijskwaliteit zo snel mogelijk weer gewaarborgd zijn, zodat de huidige studenten ‘zo min mogelijk hinder ondervinden van de problemen’.

Bevoegdheid
Recente wijzigingen in de Wet op het hoger onderwijs kunnen daarbij van pas komen, zoals de versterking van de positie van examencommissies en de nieuwe bevoegdheid van de minister om accreditaties tussentijds in te trekken. Toch ziet de staatssecretaris ‘aanleiding voor nadere bezinning op het functioneren van de ‘checks and balances’ in het stelsel’ en het bewaken van de onderwijskwaliteit.

Ingrijpen
Over de raden van toezicht van onderwijsinstellingen schrijft Zijlstra bijvoorbeeld dat zij ‘een eigenstandige bevoegdheid hebben’, maar wanneer sprake is van ‘gerede twijfel over de bestuurbaarheid van de instelling dan zou de overheid de bevoegdheid moeten hebben om in te grijpen’. Bij wantoestanden wil hij de raad van toezicht van een instelling naar huis kunnen sturen. Dat kan nu nog alleen bij de tien openbare universiteiten (WHW, artikel 9.7 lid 2) en in het hbo zelfs alleen bij Van Hall-Larenstein, de enige niet ‘bijzondere’ hogeschool.

Vrijheid van onderwijs
In hoeverre het voornemen van Zijlstra botst met de vrijheid van onderwijs is onduidelijk. De staatssecretaris zegt er voorlopig niets over, hij komt pas in april met ‘nadere voorstellen’. Een voorzichtige woordvoerder van het ministerie van onderwijs wil ook geen verdere toelichting geven en verwijst terug naar de beleidsreactie.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.