Universiteiten rekenen soms een verhoogd collegegeld voor studenten die je een laag tarief zou gunnen. Dat was nooit de bedoeling, schrijft PvdA-kamerlid Tanja Jadnanansing in de Volkskrant.
“De universiteiten kunnen kennelijk de verantwoordelijkheid niet aan om op een verstandige manier te bepalen wie wel en wie niet voor zijn tweede studie een hoog collegegeld betaalt”, aldus het Kamerlid.
Ze noemt een voorbeeld. Een meisje wordt drie keer uitgeloot voor geneeskunde, haalt in die drie jaren haar bachelor biomedische wetenschappen, wordt dan alsnog ingeloot en moet voor geneeskunde jaarlijks dertienduizend euro collegegeld betalen. “Als dit meisje, wachtend op het inloten, geen biomedische wetenschappen had gestudeerd, was ze toegelaten voor het lage collegegeld, terwijl iedereen snapt dat ze voor haar geneeskundestudie baat heeft bij haar eerste studie.”
Maar de universiteiten krijgen geen geld meer voor studenten die al een eerdere opleiding in het hoger onderwijs hebben afgerond. Het gaat zoals voormalig minister Plasterk voor ogen stond: de staat betaalt nog maar voor één bachelor en één master. Verder moeten mensen het zelf maar uitzoeken. Enkele uitzonderingen daargelaten, zoals lerarenopleidingen en verpleegkunde.
Maar Jadnanansing ziet dat anders. Zij denkt dat het Plasterk vooral om goed verdienende economen ging die “in hun vrije tijd” nog een opleiding kunstgeschiedenis wilden volgen. Waarom zouden zij de reële kosten van hun opleiding niet zelf betalen? Ze herinnert eraan dat het een ruil was: een hoog collegegeldtarief voor tweede studies, maar een laag tarief voor dertigplussers die voor het eerst een opleiding gaan volgen. Die dertigplussers waren vroeger duurder uit.
Het PvdA-kamerlid legt niet uit waar universiteiten het geld vandaan moeten halen voor de groep studenten waar ze op doelt. Maar ze spreekt wel van “misstanden”. De overheid zou ervoor moeten zorgen “dat ambitieuze, slimme mensen die een maatschappelijk nuttige tweede studie gaan doen daarvan niet worden weerhouden door de hoogte van het collegegeld”. Ze was niet bereikbaar om haar standpunt nader toe te lichten.
De afgelopen weken heeft een team van vijftien Nederlandse en internationale studenten hard gewerkt aan artikelen, interviews, foto’s en striptekeningen. Tijdens de wekelijkse vergaderingen is driftig gebrainstormd over wat er werkelijk speelt onder de studenten van de TU Delft en waarover zij graag lezen in hun universiteitskrant. Ondersteund door de professionele Delta-redactie zijn al deze ideeën vervolgens uitgewerkt. Artikelen zijn geschreven, interviews en verschillende fotosessies hebben plaatsgevonden. Het resultaat van al deze werkzaamheden is te zien in deze sTUDelta 18.
Dit is de tweede keer dat de Delta een editie uitbrengt die volledig door studenten is gemaakt. Net als vorig jaar zijn alle artikelen door studenten geschreven. Dit jaar is er meer gevarieerd met de opmaak van de krant en maken ook fotografen en een striptekenaar deel uit van het studententeam.
In de sTUDelta staan meer Engelstalige artikelen dan gewoonlijk. Een sTUDelta is namelijk voor alle studenten. Nederlandse en Engelse artikelen staan door elkaar zodat iedereen de gehele krant kan doorbladeren. Verder zijn er dit jaar voor het eerst vertaalde samenvattingen van zowel de Engelstalige als de Nederlandstalige artikelen te vinden op elke pagina.
De inhoud van de sTUDelta biedt voor elk wat wils. Voor de zwevende kiezer een overzicht van de politieke verkiezingsprogramma’s, speciaal over het onderwijs. Voor degenen die deze zomer in Nederland zijn veel tips over zonnige activiteiten. Ook interviews met inspirerende professoren, artikelen over Duwo, goochelen, raketlanceringen en uiteraard studentenprojecten ontbreken niet. Behalve serieuze artikelen zijn er columns over studentenzaken, opiniestukken over traditionele man/vrouw verhoudingen en delen mannen en vrouwen hun ervaringen op het gebied van uitgaan in een technische universiteitsstad. Het is te veel om hier op te noemen, dus sla deze pagina om en laat je verrassen.
Mariska van der Boon
Hoofdredacteur
sTUDelta Nederlandse pagina’s
Comments are closed.