Campus

Puntje kontje varen

Vrieskou teistert ontzettend gave wedstrijd, bronzen medaille blijkt van zilver en denkers lopen hard.
Voor zover bekend is het nog niet Olympisch, maar de combinatie van een potje schaken en een stukje hardlopen is in opkomst.

Twee weken geleden werd alweer voor het tweede achtereenvolgende jaar de chess run gehouden. Een alternatieve duathlon, georganiseerd door de Delftsche Schaak Club en burgeratletiekvereniging AV’40. Sebastiaan Smit prolongeerde zijn titel door op beide onderdelen (vijf kilometer hardlopen en zeven partijen snelschaak) vierde te worden. De hoogst geklasseerde TU-student Sten Goes eindigde als vierde overall.Roeien is wel een Olympische sport. ‘Onze Chantal blikt in Boston’, luidde twee weken geleden de nieuwsgierig makende mededeling op de Face-bookpagina van Proteus. Gedoeld werd op de dubbele winst die Chantal Achterberg daar boekte in zowel de dubbeltwee als de dubbelvier tijdens de races over 4800 meter op de Head Of the Charles-regatta. Ook de lichte vrouwenacht, met Lagaaister Mirte Kraaijkamp in de gelederen, kwam als snelste over de finish.

De Head Of the Charles is met 11 duizend roeiende atleten in 1900 boten de grootste tweedaagse roeiwedstrijd ter wereld. Elke vijftien seconden werd er gestart: een drukte van belang op het water. ‘Op sommige punten was het letterlijk puntje-kontje varen’, aldus skiffeur Maarten van Blokland op Proteusheavyweights.nl. Tot zijn teleurstelling werd hij slechts vijftiende (door materiaalpech), maar desondanks keek hij terug ‘op een ontzettend gave wedstrijd’. Overigens was het behoorlijk afzien, want de temperatuur schommelde rond het vriespunt.

Tot slot nog een verheugend bericht voor Laga. ‘Bronzen EK-blik blijkt zilver’, meldde Coen Eggenkamp op Nlroei.nl. ‘Nadat oud-Lagaaier Steven Snijders eerder dit jaar al uitvond dat een volgens de roeigeschiedenisboeken behaalde medaille bij het EK in 1932 helemaal niet was gewonnen, komt hij nu tot de conclusie dat een vermeende bronzen plak uit 1924, eigenlijk zilver moet zijn.’ Snijders deed de ontdekking toen hij alle strofes van het zogenaamde Laga-gebed (in rijm geschreven regels over successen die de corporale Delftenaren in de geschiedenis hebben gehaald) langs liep. ‘Over het EK in 1924 in Zürich, waar de Olympisch kampioenen van dat jaar, Rosingh en Beynen, naast goud in de twee-met stuurman, ook brons gepakt zouden hebben las hij: “Omdat de drollen beter gleden, werd de stuurmanloze twee tweede”.’ Die drollen bleken bij nader onderzoek geloosd te zijn door toeschouwersboten, maar tevens realiseerde Snijders zich dat overzichten in gedenkboeken van een bronzen plak melding maakten. Dat zou hij graag veranderd zien als er rond het honderdjarig bestaan van de roeibond over twee jaar een nieuw gedenkboek verschijnt.

Tips? jimmy.tigges@hetnet.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.