Science

Proposition

>
The excessive use of the terms ‘scientific’ and ‘scientifically proven’ for commercial purposes results in the erosion of these terms.


>
‘Monolithic Scintillators’, PhD-thesis by Herman van Dam (Faculty of Applied Sciences)

Geen betere plek voor een goed kiekje dan een zomers terras – of beter nog: het strand. Kan natuurlijk prima met je telefoon, maar wat zou het leuk zijn als je net nog even wat extra snufjes had. Foto’s ‘croppen’ bijvoorbeeld. Of simpelweg inzoomen en draaien. Nou, dan koop je toch gewoon de app Camera+? Voor 79 cent veruit de beste aankoop die je voor de zomer kunt doen. Hij toont namelijk ook nog eens handig grid voor de beste compositie, heeft een ‘clarity’-functie die helderheid en contrast toevoegt én past met een simpele tik kleurbewerkingen en kaders toe. Het enige nadeel ten opzichte van de standaard iPhone-camera is dat je er niet mee kunt filmen. Maar daarvoor download je een geavanceerde film-app.

Je zou er moe van worden – al is het maar omdat je er tot diep in de nacht mee speelt als je niet oppast. Maar dat geeft niet, als je ook de Sleep cycle alarm clock hebt geïnstalleerd. Die wekt je niet alleen op de manier die je zelf het fijnst vindt (met een zelfgekozen muziekje, bijvoorbeeld), maar houdt op vernuftige wijze ook nog eens rekening met je slaapcyclus. Je legt hem op je matras – naast je hoofdkussen – en de app registreert je bewegingen tijdens je slaap. In de dertig minuten voorafgaand aan je wektijd, berekent hij vervolgens de meest optimale tijd (dus lichtste slaap) om wakker te worden. De app onthoudt al die data en stopt ze ook nog voor je in een grafiekje, zodat je nauwkeurig zicht krijgt op jouw slaapgedrag. Leuk! 

De snooze-functie alleen al is eigenlijk reden genoeg om de standaardwekker op je iPhone voor deze app te verruilen: in plaats van een onhandig schuifknopje dat je met je slaperige hoofd écht niet kunt bedienen, tik je gewoon even op de achterkant van je telefoon. Je moet alleen niet per ongeluk je telefoon locken, want dan werkt hij niet. Net als op een Tempur-matras, trouwens. Maar goed, het duurt toch nog heel wat uitgeruste zomers eer je die kunt betalen.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.