In 1994 werden in een ravijn in Australië een paar levende bomen ontdekt die tot die tijd alleen bekend waren als fossielen uit de tijd van de dinosauriërs. Enkele nakomelingen van deze zeldzame boom – de Wollemia nobilis – staan in de Botanische Tuin van de TU Delft. Kunstenaar Rob van Es onderzoekt zaterdag in zijn workshop ‘Tijdreis door een microscoop’ samen met de deelnemers stukjes van deze bijzondere naaldboom en prehistorische overlever.
Een artistiek avontuur
Dit doen ze door ultradunne plakjes plantenweefsel te behandelen met pigmenten, alcohol en kunsthars. “Via de microscoop ontdekken we een verloren gewaande wereld van schitterende plantencellen”, zegt Van Es. “De zeldzame boom is in miljoenen jaren nauwelijks veranderd. Onze huidige sparren en kerstbomen zijn ‘watjes’ vergeleken met de woeste groeikracht van de Wollemia.”
Volgens Van Es wordt de workshop een ‘artistiek avontuur’. “Je ziet landschappen van cellen die er wild en onwillekeurig uit zien.”
De ‘tijdreis-workshop’ op 9 november is open voor iedereen. Tien microscopen en alle andere benodigdheden staan klaar. Deelnemers kunnen ook zelfgemaakte microscopische preparaten meenemen. Deze workshop is ook voor mensen die nog nooit een microscoop hebben gebruikt.
- Zaterdag 9 november van 14.00 tot 16.00 uur in de Botanische Tuin
- Kosten € 30,00 per persoon, inclusief alles. Opgeven via: #
Comments are closed.