Wie zin heeft in een onvervalste studiemarathon – lekker veel contacturen met docenten en professoren – moet in Utrecht, Groningen en Amsterdam zijn. Daar wordt als ‘positieve opmaat’ voor de landelijke demonstratie op 21 januari actie gevoerd voor investeringen in het hoger onderwijs.
De brand ontstond om half acht ’s morgens in een bovenwoning aan de Oude Ebbingestraat, vlakbij de Grote Markt. De hele ochtend werd al gevreesd voor het leven van de jonge vrouw.
Het slachtoffer woonde niet in het studentenhuis, maar was er op bezoek. Sinds het uitbreken van de brand was ze vermist. Pas toen de brandweer het vuur ’s middags onder controle kreeg konden hulpdiensten het huis in om naar de vermiste studente te zoeken.
Zes bewoners wisten wel op tijd aan het vuur te ontkomen. Twee van hen zijn met ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis.
Het studentenhuis aan de Oude Ebbingestraat, vlakbij de Grote Markt, is volledig uitgebrand. De bewoners worden opgevangen. Ook aangrenzende panden liepen schade op. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.
In de drie steden wordt vanaf maandag 17 januari 72 uur onafgebroken in estafettevorm lesgegeven. Het is een initiatief van bezorgde hbo- en wo-studenten uit die steden. Maandag start de studiemarathon in Utrecht, de dag erna zijn er onafgebroken colleges in Groningen en woensdag gaat het lesfestijn door in Amsterdam.
Investeringen
Gezamenlijk willen studenten, professoren en docenten benadrukken dat investeringen in het hoger onderwijs nodig zijn om de vaak geuite ambitie waar te maken dat Nederland moet uitgroeien tot een van de leidende kenniseconomieën.
Oras
Delft doet aan het initiatief waarschijnlijk niet mee. Studentenraadspartij Oras vindt de lesmarathon ‘een heel goed idee’, maar meent dat met de ‘zeer succesvolle’ actie ‘Delft naar Den Haag’ op 29 november het belangrijkste doel is bereikt: ‘studenten informeren over de plannen.
VSSD
Studentenvakbond VSSD zegt op de hoogte te zijn van de studiemarathon. “Maar zoals het eruit ziet wordt hier in Delft niet aan mee gedaan en is de VSSD niet van plan om daar nog bij aan te gaan haken. Ook gaan wij voor die tijd alleen nog veel aan promo doen om studenten 21 januari naar het Malieveld te krijgen”, meldt Freek Lamboo desgevraagd. “Een protest zit er voor die tijd niet meer in.”
21 januari
De protestactie van 21 januari speelt al bij veel studenten. De Landelijke Studenten Vakbond LSVb heeft nu, tweeenhalve week voor de manifestatie, via Facebook al 6000 toezeggingen van studenten. Volgens LSVb-voorzitter Sander Breur hebben de meeste hoger onderwijsinstellingen hun studenten voor die dag collegevrij gegeven. Op de TU Delft wordt daar volgens de afdeling voorlichting nog over overlegd.
Comments are closed.