De politieke jongerenorganisaties van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie willen niet dat er bezuinigd wordt op onderwijs en wetenschap. In hun gezamenlijke voorstellen wordt het hoger onderwijs met rust gelaten.
Om de trefkans van boeken in het StuDoc te vergroten is de uitleentermijn verkort naar twee weken. Voorheen bedroeg die termijn een maand voor studenten en anderhalve maand voor personeel. Ook zijn de openingstijden verruimd: het StuDoc is open van 8.00 uur tot 22.00 uur.
Het uitleensysteem is geautomatiseerd. De 1,3 arbeidsplaatsen van bibliotheekmedewerkers zijn geschrapt. Voortaan komt een medewerker één keer per dag even wat teruggebrachte boeken en tijdschriften op de juiste plaats zetten. Om toch toe te kunnen zien op een rustige en nette werkplek is de studenten helpdesk ict nu in het StuDoc gevestigd.
Bovendien komt er nog cameratoezicht in het hele pand, hoewel Verhagen niet zo bang is voor diefstal. “Daar hebben we hier nauwelijks last van, in tegenstelling tot de faculteit Bouwkunde.”
Terwijl door de regeringspartijen in het Catshuis nog volop onderhandelen, zijn de jongerenafdelingen er al uit. Vanmiddag presenteerden ze een eigen akkoord met veertien miljard aan bezuinigingen voor 2013, vijftien miljard in 2014 en structureel “meer dan 25 miljard”.
Opvallend is dat de besturen van JOVD, CDJA, Jonge Democraten en PerspectieF onderwijs of wetenschappelijk onderzoek met rust laten. “We waren het er snel over eens dat we daarop niet willen bezuinigen”, zegt Martine Luijten van de Jonge Democraten. “Omdat we nogal uiteenlopende ideeën hebben over hoe het budget voor onderwijs en wetenschap beter of slimmer kan worden ingezet, hebben we besloten om dit onderwerp opzij te schuiven. Het budget hoeft in ieder geval niet omlaag.”
De jongerenpartijen stellen voor om de AOW-leeftijd versneld tot 69 jaar te laten stijgen. Vanaf 2013 moet die jaarlijks met een half jaar omhoog. Ook willen ze binnen tien jaar de hypotheekrente aftrek versoberen tot de laagste belastingschaal. De jongeren erkennen dat hun maatregelen pijn doen. “Nietsdoen is echter geen acceptabel alternatief en zal uiteindelijk tot grotere schade leiden”, schrijven ze.
De vertegenwoordigers van de jongerenpartijen storen zich eraan dat het Catshuisoverleg zo lang duurt. Premier Rutte onderhandelt al meer dan vijf weken met CDA en PVV. Zelf waren de ze er in drie weken uit.
De partijen waarvan de jongerenorganisaties deel uitmaken hebben overigens geen meerderheid in het parlement. Doordat Dwars, de jongerenafdeling van GroenLinks, op het laatste moment besloot het akkoord niet te ondertekenen – het zou niet sociaal genoeg zijn – blijft de teller steken op 67 zetels.
Comments are closed.