Short

Podcast tip: De man en de maan

Soms is een verhaal te mooi om over te slaan: een bescheiden Nederlandse radio-astronoom die in China terechtkomt op zoek naar een lift naar de achterkant van de maan.


Radiomaakster Saar Slegers volgde onderzoeker Marc Klein Wolt en zijn familie jarenlang: thuis, op reis, in China, en in zijn bescheiden lab. Ze spreekt ook collega’s zoals Heino Falcke, die beroemd werd door de eerste foto ooit van een zwart gat. Het eindresultaat is de postcastserie De man en de maan.


Klein Wolts missie, meer te weten komen over de babyjaren van het heelal, wordt daarin helder zonder educatief te zijn. Het culturele contrast tussen Nederlanders zonder geld en Chinezen zonder grenzen groeit met iedere aflevering. “Dit kan niet anders dan goed gaan”, zegt Klein Wolt. Als luisteraar houd je je hart vast.


In deze podcast valt alles op z’n plek: de personages, het verhaal, de muziek, de wetenschap en de culturele contrasten. Tel daarbij de ervaren eindredactie van Jair Stein en de geraffineerde geluidsmontage, en je hebt een luisterwaardig geheel. (JW)

Science editor Jos Wassink

Do you have a question or comment about this article?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.