Education

Plasterk wil hoger onderwijs herzien

Minister Plasterk wil het hoger onderwijs kritisch tegen het licht houden. “We persen een veel te diverse groep studenten door de twee types onderwijs die ons binaire stelsel biedt.”

Dat zei de minister maandag bij de opening van het academisch jaar aan de Universiteit Twente. “Ons stelsel van hoger onderwijs begint uit zijn voegen te barsten. De toestroom van studenten is veel groter en diverser geworden. Moet er geen breder stelsel komen?”, oppert Plasterk.
Hij wijst erop dat in 1950 vijf procent van de bevolking hoger onderwijs genoot, terwijl dat nu 47 procent is. Hbo en universiteit lopen volgens hem tegen grenzen op.

Bovendien ‘ontwikkelt zich een reële behoefte’ aan toegepast onderzoek in het hbo, vindt Plasterk, en zijn er hbo-studies die dicht tegen beroepsgerichte universitaire studies aanzitten. Hij denkt dat het stelsel ‘flexibeler en diverser’ kan worden.

Volgens voorzitter van de hbo-raad Doekle Terpstra is het idee dat universiteiten voor de wetenschap opleiden en hogescholen voor beroepen ‘niet meer van deze tijd’. Ook van afgestudeerde hbo’ers wordt meer dan alleen praktische kennis verwacht. “Ze moeten hun eigen werkveld kunnen vernieuwen en hebben daarbij onderzoeksvaardigheden nodig. Studenten moeten daar tijdens hun opleiding op worden voorbereid.”
VSNU-voorzitter Sijbolt Noorda noemt in NRC Handelsblad Plasterks plan ‘een goed idee’. ‘Als de helft van de studenten hoogopgeleid moet zijn, is het een gekke gedachte dat ze allemaal op dezelfde manier worden opgeleid.’
Die uitspraak leidt tot verbazing bij TU-collegelid Paul Rullmann. “In Nederland heb je al veel mogelijkheden. Het afschrijven van het binair stelsel als te beperkt, gaat me te snel. Zeker als ik bedenk dat we al een kort hbo hebben, we nog maar aan het begin staan van de bachelor-masterstructuur en de meeste universiteiten nog geen harde knip hebben.”
 

Tientallen studenten mopperen over regen, wind en lage temperaturen. De klagende studenten komen voornamelijk uit Suriname, Afrikaanse landen en Indonesië. Dit meldt ombudsman Wil Knippenberg in zijn jaarverslag van 2007. De temperatuur op studentenkamers zorgt ook voor klachten. Studenten zetten de verwarming het liefst op dertig graden. Verhuurders zijn niet blij met hoge temperaturen, omdat bij de huurprijs van de kamers vaak de energie is inbegrepen. De ombudsman geeft de bevriezende studenten het advies om een trui te kopen. Volgens Knippenberg zijn er, voor ongeveer vijftig euro, uitstekende truien te krijgen. Hij kwam tot deze conclusie nadat hij marktonderzoek had gedaan naar de prijs en kwaliteit van warme wollen truien.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.