Minister Plasterk bezocht maandag de TU Delft om te horen hoe de universiteit omgaat met het creëren van extra banen voor mensen met een beperking.
De overheid heeft afgesproken dit jaar drieduizend extra banen voor deze groep te realiseren. De TU heeft in samenwerking met het sociaal werkbedrijf Werkse en de gemeente Delft 22 arbeidsplaatsen gerealiseerd voor mensen met een beperking. Daarmee voldoet de TU voor nu aan afspraken in de Participatiewet en kan dit samenwerkingsverband dienen als voorbeeld voor andere werkgevers in de overheids- en onderwijssector. In 2024 moet de TU in totaal 124 arbeidsplekken hebben gerealiseerd.
Tijdens zijn bezoek kreeg Plasterk volop de gelegenheid te praten met medewerkers die zelf een arbeidsbeperking hebben, zoals Guus van Dam. Hij werkt al sinds 1983 bij de groenvoorziening en vertelde daarin veel begeleiding te hebben gekregen. De minister vroeg hem onder meer wat hem zo bevalt aan zijn werk. “Het is lekker buiten”, zei Van Dam. “Ik regel de prullenbakken en schoffel een beetje.” Dit tot grote tevredenheid van zijn teamleider René Hoonhout. “Je hebt er geen omkijken naar. Hij weet wat er van hem verwacht wordt.”
Toen Leo van der Werf, voorheen servicemedewerker, Van Dam zo buiten zag werken, wilde hij dat zelf ook wel in plaats van kopiëren, apparaten bijvullen en stoelen rechtzetten bij Techniek, Bestuur en Management. Die wens ging in vervulling. Inmiddels zijn Van Dam en Van der Werf een half jaar collega’s. “Prima medewerkers”, vertelde Hoonhout de minister.
Volgens Mathieu Kramer, consulent van Werkgeversservicepunt Delft, zitten de medewerkers met een beperking verspreid over alle faculteiten. Als voorbeeld vertelde hij de minister onder meer over een meetassistent die zelf aan de TU een opleiding elektronica had gedaan, maar vanwege zijn autisme bijna niet aan de bak kwam. Inmiddels begeleidt hij studenten elektronica en neemt hij ze examens af.
Juist dat aanpassen van functies naar de persoon had de TU goed gedaan, vertelde Hans Spigt die als ‘aanjager’ van de banenafspraak met de overheid bij het bezoek aanwezig was. “De organisatie moet helpen dit werk in te passen. De omgeving heeft hulp nodig om met deze mensen om te gaan. Het is een kwestie van wennen.”
Comments are closed.