Education

Plagiaatminister niet vervolgd

De Duitse ex-minister van defensie Karl-Theodor zu Guttenberg wordt niet strafrechtelijk vervolgd omdat hij plagiaat pleegde in zijn proefschrift. Zijn fraude heeft de wetenschap geen grote schade berokkend, zegt het Duitse Openbaar Ministerie.


Het Duitse OM was na het aftreden van de baron een onderzoek gestart. Het kreeg 199 aangiften binnen, onder meer van auteurs wiens werk Guttenberg had geplagieerd. Vanochtend maakte het OM bekend dat Guttenberg niet vervolgd wordt. Wel moet hij twintigduizend euro overmaken aan het Duits fonds tegen kinderkanker, meldt Der Spiegel.


De 39-jarige Guttenberg was één van de populairste Duitse politici in het kabinet van Angela Merkel, tot hij in maart moest aftreden na beschuldigingen van plagiaat. Aanvankelijk ontkende hij, maar later gaf hij toe dat hij slordig was geweest in de bronvermelding van zijn met ‘summa cum laude’ bekroonde dissertatie. Hij deed afstand van zijn doctorstitel en maakte excuses. Guttenberg promoveerde in 2007 aan de universiteit van Bayreuth, op een vergelijking van de Amerikaanse grondwet met Europese Verdragen.


Na het plagiaatschandaal verhuisde Guttenberg naar de Verenigde Staten. Volgens het Duitse blad Focus melden bronnen binnen Guttenbergs partij, de conservatieve CSU, dat hij daar opnieuw wil promoveren. Op die manier zou hij een politieke comeback willen maken.

Iets meer dan een vijfde van het energieverbruik in het hoger onderwijs gaat op aan ICT. In 1999 en 2002 hebben de meeste instellingen afspraken gemaakt met het ministerie van VROM om het energieverbruik tegen 2020 met dertig procent te verminderen.

Weinig aandacht
Volgens Gerard van Westrienen van SURFfoundation kreeg ict-beleid daarbij tot nu toe weinig aandacht en keek men vooral naar gebouwbeheer om energie te besparen. Veel hogescholen en universiteiten hebben bijvoorbeeld geen beleid voor het uitschakelen van apparatuur. Als het om ict gaat zijn ze vooral bezig met het efficiënt gebruiken daarvan en niet met energiebesparing.

De onderzoekers stellen verder voor om apparatuur niet na vierenhalf jaar, maar na drie jaar af te schrijven. Verouderde apparatuur is namelijk minder zuinig. Daarnaast bevelen ze aan om datacenters minder sterk te koelen: 25 graden is koud genoeg.

Mensvriendelijk
Het advies computers af te schrijven in drie jaar in plaats van in vierenhalf jaar staat in contrast met de wens die kritische Europese jongeren en studenten vorige week kenbaar maakten aan universiteitsbestuurders. Een afschrijftermijn van vijf jaar in plaats van drie jaar zou er voor kunnen zorgen dat computers in lagelonenlanden duurzaam en mensvriendelijk gebouwd kunnen worden.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.