Campus

Party Crashers

Altijd fijn om je welkom te voelen op een feestje, zelfs al ben je één van de duizend gasten. TEDxDelft is niet alleen brain food, maar vooral ook heel veel inspiratie… en spekkies.


Sms. Om kwart voor acht ’s ochtends. TedXDelft: “Goeiemorgen! Hier is je toegangskaartje nog een keer, we zien je over een paar uurtjes!” Oef, de eerste kop koffie is nog niet eens achter de kiezen, maar wat een gastvrijheid! Dat krijg je, als je je als partycrasher gewoon eens netjes aanmeldt voor een feestje.

Acht uur lang inspirerende praatjes. Over wetenschap, het leven, muziek… Klinkt educatief en interessant, maar een al te hoog partygehalte kan dat nooit hebben. Toch maar eens een nadere blik op de uitnodiging. ‘Never grow up, dus… geen pakken en dassen! Het uniform van TEDxDelft is een lach en een optimistische houding. […] Laat niemand alleen staan. Zie het als intellectueel speeddaten.’


O. Dit zou weleens één van de feestjes van het jaar kunnen worden! De gympen worden hakken – of nee, laat eigenlijk maar aan – de haren gaan weer los. Wel visitekaartjes mee, je weet maar nooit.


In een rood verlichte lounge staan koffie en thee. Zelfbediening, voor als je een praatje wilt skippen. De echte die hard blijft gewoon in het auditorium zitten, voordracht na voordracht. De sprekers zijn namelijk nauwkeurig geselecteerd. Een emotioneel relaas van een Egyptische ingenieur die moest knokken voor haar opleiding, wordt afgewisseld met een humoristisch verhaal over de anderhalve kilo bacteriën die de microbioloog op het podium naar alle tevredenheid met zich meedraagt in zijn darmen. Een muzikaal intermezzo uit de opera Carmen, gewoon door TU’ers uitgevoerd. Aldith Hunkar met vrolijke dreadlocks en iPad als presentator.


Geen jasjes en dasjes te bekennen. Wel een zaal vol vrolijke mensen. Het enthousiasme werkt aanstekelijk. Het maakt eigenlijk niet uit waarover de genodigden praten, de sfeer zit erin. Die bevlogenheid, wow! Twitter stroomt over. Het doet niet onder voor een festival als Crossing Border, dit is een serieus dagje uit. En dat allemaal met mensen uit eigen huis.


Wel een beetje benieuwd naar die intellectuele kruisbestuiving die we zelf ook moeten veroorzaken. Poging één in de foyer dan maar. Op de statafels liggen – leuk! – metalen lettertjes waarmee je woorden kunt vormen. ‘Essentie’, leggen we. Voordat we ons aan elkaar voorstellen, zet een twintiger in streepjesmaillot ons een kop koffie voor – mét chemisch roze spekje. ‘Oprecht, open, interesse’, legt ze. Zoveel moois hebben we zelfs op het grootste studentenfeest nog niet kunnen ontdekken.


Wat: TEDxDelft

Waar: Aula

Wanneer: 5 oktober 2012

Alcohol en hapjes: 7

Publiek: 9

Dresscode: 9

Entree:

Feestgehalte: 9

Eindcijfer: 8 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.