Education

Or wil lijstje vertrekpremies

Or-lid Gerard Bart wil van het college een lijstje met daarop leeftijden, aantal dienstjaren en gehanteerde vertrekpremies uitgedrukt in jaarsalarissen.


Het ondernemingsraadslid wil dit omdat hij de indruk heeft’ dat de TU bij reorganisaties het sociaal plan niet gebruikt.


Rector Karel Luyben reageerde vorige week terughoudend tijdens een overleg met de ondernemingsraad en zei zo’n lijstje niet te hebben. Volgens Luyben is het niet de intentie het maximum te betalen aan medewerkers die vertrekken, maar er samen met hen op basis van vrijwilligheid uit te komen.Desgevraagd zegt Bart dat het sociaal plan maar twee vertrekregelingen kent: één op basis van het flexibele pensioen (FPU, voorheen de VUT voor mensen geboren vóór 1 januari 1950), en een afscheidsgratificatie die te vergelijken is met de kantonrechtersformule (een berekening waarbij onder meer het aantal dienstjaren telt).Bart zegt contact te hebben gehad met een paar boventalligen. Die zouden regelingen aangeboden hebben gekregen die hij niet kan terugvinden in het sociaal plan. “De TU mag dat doen als die regelingen beter zijn, maar die onderhandelingen gebeuren met enige druk. Zo van: dit is het. Terwijl het sociaal plan nu juist bedoeld is om geen onderhandelingen te plegen.”Het or-lid geeft aan dat er wat onduidelijkheden in het sociaal plan zitten. “De tendens is dat wat de TU aanbiedt, goedkoper is voor de universiteit dan wat in het sociaal plan staat. Op zich is dat begrijpelijk in tijden van herijking, maar het zou niet moeten. Dat is mijn persoonlijke interpretatie.”Het zou na uitleg van de TU volgens Bart zomaar kunnen zijn dat de vakbonden menen dat het sociaal plan inderdaad ook op een andere manier kan worden uitgelegd. “Maar de regels zoals ze nu worden toegepast zijn ons in principe onbekend.” 

“We hebben er zin in!” Phil Horneman, dj en voorman van Wicked Jazz Sounds, heeft met bijna dertig jaar ervaring heel wat feestjes gezien. Van grote festivals als Mysteryland, North Sea Jazz, Lowlands en Extrema Outdoor, tot zalen over de hele wereld – plus de vaste zondagavond van Wicked Jazz Sounds in de Amsterdamse Sugar Factory. Een ‘Jazzy Winterland Xmas Gala’ in het Sportcafé van de TU zou dus peanuts moeten zijn voor de muzikant. Onzin, vindt hij. “Muziek maken is áltijd een uitdaging. Het is eindeloos; grenzeloos. Zolang je je maar blijft ontwikkelen. We willen onszelf altijd opnieuw blijven uitvinden.” Bovendien: Wicked Jazz Sounds heeft dankzij zijn vaste clubavond – én het feit dat ze vijf jaar de vaste slotact waren van de introductieweek van de UvA – een flinke studentenachterban. “Dus: we maken er een feestje van!”
Horneman neemt voor zijn drie uur durende optreden in het Sportcafé een zangeres, saxofonist en percussionist mee. Een samenstelling die per optreden verschilt. “De basis van onze shows is de dj, daar-omheen spelen live muzikanten. We hebben een pool met dj’s en een pool met muzikanten, en we bekijken per avond wat de leukste combi is.” Een soort collectief, eigenlijk”, zegt Horneman. Met niet de minste leden, ook, onder wie bassist Lucas Dols van Room Eleven.

“We improviseren veel”, zegt Horneman. “De muzikanten weten van tevoren nooit wat de dj draait. Dat is de jazz in Wicked Jazz Sounds.” Tijdens de vaste avond in de Sugar Factory, afgelopen zondag, doken opeens vier extra vocalisten op. “Vriendinnen van onze zangeres, zo bleek. Hartstikke leuk. We
houden geen open jams, maar er is veel mogelijk. Vrijdag neem ik een percussionist mee, dus het zou zomaar kunnen dat ik besluit om mijn muziek vijf minuten uit te zetten. Mogen zij spelen.” En ja, natuurlijk gaat er dan weleens iets mis. “Maar dat overkomt grote jazzmuzikanten ook.”

Jazz is trouwens een ruim begrip voor de band. Op het repertoire staan funk-, soul- en r&b-klassiekers van vroeger en nu, tot onbekend werk – en allemaal met een ‘touch of’ dance. “Gewoon vrolijk jammen”, volgens Horneman. Niet zo gek dus dat Wicked Jazz Sounds in bijna dertien jaar tijd is uitgegroeid tot zijn huidige formaat. “Dat we zouden optreden in New York, of met Boris in een helikopter langs de Bevrijdingsfestivals zouden vliegen op 5 mei, hadden we nooit durven dromen”, zegt Horneman. Hij bedacht de naam Wicked Jazz Sounds, toen hij in 1998 een gelijknamige, kleinschalige radioshow begon. Samen met organisator Manne van der Zee bouwde hij het concept uit tot zijn huidige formaat. “Nou, zoiets doe je niet in je eentje hoor”, relativeert Horneman, “dat doe je samen.”

Het ging hard: “Tijdens Kerstmis 2001 hadden we het idee, in mei 2002 groeide het uit tot een feestje en een halfjaar later hadden we onze vaste clubavond.” Met bijbehorende radioshows op Radio 6 en KX Radio, overigens.
“Ja, natuurlijk zijn we trots”, zegt hij. “I live music. I breathe music. It’s in my vains.” 

Jazzy Winterland Xmas Gala met Wicked Jazz Sounds, op vrijdag 10 december vanaf 21.30 uur in het Sportcafé. Toegang gratis. www.wickedjazzsounds.com

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.