Education

Oproep tot breed verzet

Hang posters op, plaats een banner op je website en laat flyers drukken. Dat zijn enkele tips die 1200 studenten- en studieverenigingen, faculteitsraden en studentenclubs gisteren kregen om de ‘Halbe-heffing’ tegen te houden.

Ze moeten zoveel mogelijk studenten op de been brengen voor de landelijke demonstratie in Den Haag op 21 januari, vinden de studentenbonden LSVb en ISO en de Landelijke Kamer van Verenigingen. Samen organiseren zij het protest onder het motto ‘Nederland kennisland, ambities in de prullenmand’.

Acties
Er is een website, er is een facebookpagina en er zijn kleine acties in aanloop naar het grote protest in Den Haag. Zo komt er een ‘studiemarathon’ van 72 uur: studenten en docenten in Utrecht, Groningen en Amsterdam zorgen om beurten voor een programma van 24 uur, waarin naar verluidt ‘alle wetenschapsgebieden’ aan bod komen.

Collegevrij
Enkele universiteiten en hogescholen geven studenten collegevrij, hoewel er wel tentamens worden afgenomen. De voorzitters van de HBO-raad en universiteitenvereniging VSNU komen naar het Malieveld om de menigte toe te spreken.

Extra collegegeld
De studenten verzetten zich tegen plannen van de regering, die studenten vanaf volgend studiejaar drieduizend euro extra collegegeld wil laten betalen als ze meer dan een jaar uitlopen in hun bachelor- of masteropleiding. Hogescholen en universiteiten krijgen bovendien een korting van drieduizend euro voor elke langstudeerder die ze in huis hebben.

Gezamenlijk
“Om deze maatregel te stoppen is het niet voldoende als enkele organisaties zich hier tegen uitspreken of een paar duizend man demonstreren”, schrijven de actievoerders in de e-mail die gisteren is verstuurd. “Studenten uit alle steden moeten gezamenlijk hun onvrede laten blijken.”

Ze hopen dat de verenigingen meer doen dan hun eigen leden optrommelen. Denk ook aan oud-leden, opperen ze. En benader alle bedrijven die de verenigingen sponsoren. Misschien willen die ook bijdragen aan het protest.

Aardgasbaten
Overigens scharen HBO-raad en VSNU zich niet volledig achter het protest. Ze delen de zorgen, maar willen het niet alleen over langstudeerders hebben. De HBO-raad denkt dat de kwaliteit van het hbo van meer factoren afhangt en wil niet de indruk wekken dat de hogescholen die uit het oog verliezen. De universiteiten maken zich ook zorgen om het schrappen van de aardgasbaten voor onderzoek.

De expositie over veertig beroemde Delftenaren is te zien in een 12 meter lange blauwe container die de komende tijd op verschillende plaatsen in de stad komt te staan.

De reizende expositie staat tot en met donderdag 11 februari op het Bastiaansplein, van 12 t/m 16 februari op de Markt en van 17 tot en met 28 februari in het Mekelpark.

In de container zijn niet alleen leuke en interessante weetjes te vinden over beroemde Delftenaren door de eeuwen heen, maar ook informatie over de negen genomineerden voor ‘Hét gezicht van Delft 2010’.
Op de gemeentesite staat meer informatie over de Delftse iconen. Van de TU zijn Marco Waas en Bob Ursem genomineerd.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.