Ongecategoriseerd

Oppositie hekelt uitblijven investeringen

Het is ‘flinke pech voor Nederland’ dat uitgerekend de twee partijen die niet willen investeren in onderwijs – CDA en PVV – beide in de coalitie zitten.

Dat zei PvdA-fractievoorzitter Job Cohen tijdens het debat over de regeringsverklaring. Het kabinet bewijst volgens Cohen ‘niet meer dan lippendienst aan de motie-Hamer’. Die motie – vorig jaar door een Kamerbrede meerderheid aangenomen – riep de regering op ervoor te zorgen dat onderwijs en wetenschap in Nederland tot de top vijf van de wereld gaan behoren.

Verschil
Ook D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold hekelde de bezuinigingen. “Het verschil tussen conservatief liberalen en sociaal liberalen is 2,5 miljard extra voor het onderwijs”, bitste hij. Stef Blok, fractievoorzitter van de VVD, antwoordde dat er niet op onderwijs wordt bezuinigd. Het gaat slechts om het ‘herschikken’ van de financiën, meent hij.

Dankzij deze subsidie, die kan oplopen tot maximaal 800 duizend euro, kunnen jonge wetenschappers een vijfjarig onderzoek opzetten.
Biotechnoloog dr. Pascale Daran-Lapujade (1972) van Technische Natuurwetenschappen (TNW) gaat met haar geld proberen de afbraak van suikers door bakkersgist te versnellen. Door de gist genetisch te modificeren hoopt zij een stam te krijgen die sneller en efficiënter brood doet gisten, bioethanol produceert en alcohol in wijn en bier, om maar een paar voorbeelden te noemen.

“Het is een heel ambitieus project”, vertelt de onderzoekster die zich toelegt op een relatief jonge tak van wetenschap: de synthetische biologie. Zij wil veel meer dan slechts hier en daar een gen toevoegen of verwijderen. “Tegenwoordig kunnen we lange DNA-strengen aan het genoom van micro-organismen vastplakken. Misschien ga ik wel dertien genen toevoegen.”
Dr. Ferdinand Grozema (1973) van Delftchemtech (TNW) gaat de golfbeweging van elektronen onderzoeken. De beweging van elektronen in moleculen kan net als licht beschreven worden als een golf. Interferentie-effecten zoals die optreden bij licht, komen ook voor bij het transport van elektronen in moleculen. In dit onderzoek worden deze interferentie-effecten gebruikt om elektronische componenten, bestaande uit één enkel molecuul, te ontwerpen.
De wijze waarop rivieren sediment naar zee transporteren is het onderzoeksonderwerp van dr. Joep Storms (1971) van Civiele Techniek en Geowetenschappen. Hij is ondermeer geïnteresseerd in het effect van klimaatverandering op deze sedimentaanvoer naar de kust en de langetermijngevolgen voor het kustgebied.

Filosoof dr. Sabine Roeser (1970) van Techniek, Bestuur en Management doet onderzoek naar wat zij noemt ‘morele emoties en risicopolitiek’. Een puur rationele benadering over het doorvoeren van mogelijk risicovolle technologieën volstaat volgens haar niet. Om verantwoord om te kunnen gaan met risico’s, moeten politici eerst onderkennen welke ethische vraagstukken er spelen, vindt Roeser.
Met zijn onderzoek ‘Solving difficult optimization problems’ zoekt dr. Frank Vallentin (1972 ) van Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica nieuwe rekenkundige manieren om wiskundige problemen zo efficiënt mogelijk op te lossen.

De vidi is een van de drie subsidievormen van de zogenoemde vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn veni (voor pas gepromoveerden) en vici (voor zeer ervaren onderzoekers).
NWO kende dit jaar 89 Vidi subsidies toe. Alles bij elkaar besteedt de organisatie zeventig miljoen euro aan de vidi’s. Het geldbedrag is dit jaar gestegen van maximaal zes naar acht ton.
In totaal schreven 508 onderzoekers een onderzoeksplan. Vorig jaar waren dat er ‘maar’ 393. Daarvan werden er 81 gehonoreerd.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.