Na tien dagen van opbouwen staat de TU inzending voor de Solar Decathlon in Versailles vanaf 28 juni twee weken lang open voor jury en publiek. Bienvenue a la Hollande, verwelkomen studenten de bezoekers in hun beste Frans.
De Solar Decathlon is een tweejaarlijkse competitie in duurzaam bouwen die in de VS begon en overgeslagen is naar Europa. Dit jaar is de eerste keer dat een Delfts team erin slaagt om daadwerkelijk een huis neer te zetten temidden van negentien andere ecohuizen. Het vorige ontwerp, het Revolthuis, strandde in 2012 op een tekort aan sponsorgelden.
Ging het twee jaar geleden nog uitsluitend om energiebesparing, nu heeft de organisatie de vensters wijder open gegooid en zijn er ook doe-het-zelf bouwsels uit Mexico, noodwoningen uit Chili en opzetappartementen uit Taiwan. Dat geeft een interessante mix op het festivalterrein, maar het maakt de jurering ook lastig omdat de inzendingen weinig vergelijkbaar zijn.
De Nederlandse inzending is een gerenoveerd rijtjeshuis uit Honselerdijk. Van zulke slecht geïsoleerde jaren-zestig huizen zijn er miljoenen in Nederland en dus valt daar een flinke slag te maken wat betreft energiebesparing.
Het team maakte een kopie van het huis van de opa van een van de studenten en voerde het uit in houtskeletbouw om het te kunnen vervoeren. Van binnen is de woning op een stel lichtdoorlatende kokers na ongewijzigd. De noordgevel is met een extra laag geïsoleerd en de ramen en deur zijn vervangen. De energiewinst zit aan de zuidzijde waar met een kasconstructie een tweede huid over het huis getrokken is. In de winter is het voornamelijk een isolerende tussenlaag, in de zomer levert de opklapbare kasconstructie warmte, zonne-energie en twee-en-halve meter extra woonruimte.
In vergelijking met andere inzendingen voelt de woning aan alsof de bewoners even weg zijn. De realistische inrichting is een mix van vondsten op marktplaats en wat nieuw spul, legt Dennis IJsselstijn (?) uit. Het is zijn opa’s huis dat model stond voor de TU-inzending.
Twee weken lang krijgen de studenten opdrachten om wasjes te draaien, de oven te gebruiken, te douchen enzovoorts. Ondertussen registreren door het hele huis verspreide sensors de temperatuur, het CO2 gehalte en de luchtvochtigheid in de woning. “De jury wil zien of we het comfort in de woning tijdens de opdrachten kunnen handhaven”, zegt een van de studenten. Natuurlijk wordt daarbij ook het gebruik van elektriciteit en water nauwlettend geregistreerd.
Dagelijks wordt het scorebord bijgewerkt. Het TU-team stond op 2 en 3 juli nog op de vijfde plaats van de twintig. De inzendingen worden op tien criteria beoordeeld (vandaar ‘decathlon’) die betrekking hebben op ondermeer architectuur, comfort, energiegebruik en communicatie.
Helaas voor het Delftse team valt hergebruik van materiaal en de bijbehorende energiewinst door een slimme levenscyclusanalyse buiten de beoordelingscriteria. “Wij zijn het enige team dat een bestaande woning renoveert”, zegt IJsselstijn aan tafel onder de zonneveranda. “Alle andere teams maken nieuwbouwprojecten. Als de jury energiegebruik in materiaal mee zou tellen, zouden we glansrijk winnen.” Ter compensatie benadrukken de studenten de materiële meerwaarde bij elk jurybezoek.
Volg het TU team op pretaloger
Volg de SDE2014 competitie op solardecathlon
Comments are closed.