Education

Op zoek naar de ideale schaatsslag

Voor elk individu bestaat waarschijnlijk een ideale schaatsslag. Voor het eerst wordt daarom een schaatshouding compleet doorgelicht in 3D.

Sportingenieur ir. Eline van der Kruk, van de sectie biomechatronics and biorobotics (3mE), is vannacht begonnen met haar metingen in schaatshal Thialf. Ze wil een door haar ontwikkeld computermodel testen dat voorspelt welke schaatsslag voor individuele schaatsers het beste is.

Diverse topschaatsers, waaronder Olympisch kampioene Lotte van Beek, reden in de vroege ochtend van maandag 26 januari over vijftig meter ijs. Ze werden gefilmd door camera’s die samen een 3D-beeld vormden van de schaatsslagen. En ze reden op speciale schaatsen die krachten registreren.

Van der Kruk: ‘Het basisidee is dat er voor elk individu een ideale schaatsslag bestaat. Is het bijvoorbeeld verstandig om met een specifieke lichaamsbouw, al vroeg binnen de schaatsslag af te zetten? Door de 3D-informatie uit deze metingen in Thialf krijgen we waardevolle nieuwe informatie over schaatsslagen.’

Alle gegevens uit de metingen worden gebruikt om een computermodel te testen dat Van der Kruk ontwikkelde en waar ze cum laude op afstudeerde. Door het invoeren van specifieke kenmerken zoals lichaamsbouw en gewicht, kan het computermodel voor elk individu voorspellen wat voor effecten kleine veranderingen (zoals de hoek van een knie) hebben op de schaatsprestatie.

Het onderzoeksproject is gefinancierd door STW en een samenwerking tussen TU Delft, VU Amsterdam, Haagse Hogeschool, Innosportlab Thialf, KNSB en Thialf.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.