Education

Ook private opleiders maken prestatieafspraken

Ook het particuliere hoger onderwijs moet beter zijn best gaan doen van staatssecretaris Zijlstra. Het krijgt daarvoor geen extra geld, maar wel andere voordelen, blijkt uit het hoofdlijnenakkoord dat ze sloten met de bewindsman.


Voor een deel lijken de afspraken tussen de Nederlandse raad voor training en opleiding (NRTO) en Zijlstra op afspraken die hij eerder met de HBO-raad maakte. Zo moeten ook aan private hbo-opleidingen meer docenten met een mastergraad gaan lesgeven. Hoeveel precies moet nog worden afgesproken. Aan bekostigde hbo-opleidingen moet in 2016 tachtig procent van de docenten minimaal een mastergraad hebben.


Ook gaan private hbo-opleidingen meedoen aan ‘clustergewijze’ visitaties, want staatssecretaris Zijlstra wil dat gelijksoortige opleidingen in het vervolg door dezelfde commissie worden beoordeeld. Daardoor wordt het makkelijker om hun niveau onderling te vergelijken.


En dat wil het private hoger onderwijs graag, zegt NRTO-directeur Ria van ’t Klooster. “Een van onze voorwaarden was wel dat in die commissies ook deskundigen zitten met kennis van privaat onderwijs. Nu worden we vaak geconfronteerd met een commissie die zich niet realiseert dat het opleiden van volwassenen om een andere inrichting van het onderwijs vraagt. Zijlstra erkent in dit akkoord het belang van het maatwerk dat wij kunnen bieden.”


Verder belooft de branchevereniging om studiekiezers ‘transparent’ en ‘correct’ voor te lichten over onder meer “de inhoud, de intensiteit en zo nodig de internationale status van de opleiding”.


Voor wat, hoort wat: de staatssecretaris komt de NRTO op belangrijke punten tegemoet. Zo belooft hij de beleidsregels van de ‘macrodoelmatigheidstoets’ voor nieuw onderwijsaanbod aan te scherpen. Private aanbieders zullen daardoor minder snel worden weggeconcurreerd door bekostigde opleidingen. Ook verdringing van privaat afstandsonderwijs door de Open Universiteit zal worden voorkomen. Van ’t Klooster: “Ons doel is een gelijker speelveld tussen bekostigd en privaat onderwijs.”


De private opleiders willen in 2020 minstens vijftig van deze tweejarige programma’s op hbo-niveau, bedoeld voor mbo’ers en werkenden, aanbieden. Van ’t Klooster: “Dat is bij uitstek een markt voor ons. Werkgeversorganisatie VNO onderzoekt momenteel in welke sectoren er behoefte is aan nieuwe Ad’s. Wij hebben aangegeven die te willen verzorgen. De staatssecretaris garandeert op zijn beurt dat het bekostigd onderwijs niet op dezelfde plekken haar Ad-aanbod kan uitbreiden.”


Als het aan staatssecretaris Zijlstra ligt, begint in 2020 vijftien procent van de hbo-studenten aan bekostigde en private Ad-programma’s.

 

Deze app is één van de service-initiatieven van Albert Heijn. Heel handig als je vaak boodschappen doet bij de Albert Heijn, niet zo interessant als je een vaste C1000-klant bent. Geweldig aan Appie is dat je een boodschappenlijst kunt samenstellen door zelf streepjescodes te scannen met de camera van je telefoon. Dat kan natuurlijk alleen als je de producten al in huis hebt (of als je eerst een keer de hele winkel scant), wat dan weer een klein nadeel is. Nieuw assortiment, bonusproducten en recept-
ingrediënten (inclusief recepten) zijn in de app te vinden en ook zeer snel aan de lijst toe te voegen. Maar het kan nog handiger: koppel je bonuskaartnummer aan je account en vindt alle producten terug die je de afgelopen tijd hebt gekocht. Vervolgens geef je aan bij welke AH je boodschappen wilt gaan doen en… alles wordt gesorteerd op volgorde van de winkelindeling. Alles bij elkaar toch een zeer handige innovatie voor de Albert Heijn-ganger. 

Leuk *****
Handig *****
Bediening *****
Prijs gratis
Platform iPhone, Android

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.