Short

Ook Chinese wetenschap gaat publicatiedruk te lijf

Chinese universiteiten mogen niet langer nadruk leggen op citatiescores en andere wegingen van publicaties om de kwaliteit van wetenschappers of de reputatie van instellingen te beoordelen. De ingreep van de ministeries voor onderwijs en onderzoek van China zal ervoor zorgen dat Chinese wetenschappers minder gaan publiceren in wereldwijde wetenschappelijke tijdschriften, voorspelt University World News.


De aanpak lijkt een wereldwijde trend te weerspiegelen waarin steeds meer wetenschappers zich afvragen of het turven van publicaties in tijdschriften met grote of minder grote reputatie werkelijk bijdraagt aan betere wetenschap.


In Nederland heeft het protest van actiegroep Science in Transition ook zo’n beweging op gang gebracht. Inmiddels willen universiteiten en onderzoeksfinanciers inderdaad naar een andere manier van erkennen en waarderen van wetenschappers: geen afvinklijstjes meer, maar aandacht voor het verhaal achter de cijfers en voor andere talenten, zoals onderwijs geven of wetenschap populariseren. (HOP, Bas Belleman)

Editor Tomas van Dijk

Do you have a question or comment about this article?

tomas.vandijk@tudelft.nl

Comments are closed.