Science

Onzichtbaar op internet

Wat deel jij op internet? En surf jij met een gerust hart over het web? Wie erg begaan is met zijn
privacy, kan maar beter offline blijven. Maar goed nieuws: wiskundig ingenieur Rutger Plak sleepte deze zomer zijn titel binnen met een tool voor anoniem internet.

Big Brother is watching you. Was dat voor de meeste mensen lange tijd een ver-van-mijn-bed-show, met alle onthullingen van Edward Snowden en nieuws over de Amerikaanse geheime dienst NSA lijkt opeens een groot deel van de mensheid bezorgd over zijn privacy op internet. Voor Rutger Plak (25) hét signaal dat het hoog tijd is voor een internettool die de privacy waarborgt.

“Die tools bestaan al”, nuanceert Plak. “Het manco is alleen dat ze vaak erg langzaam zijn en dus niet gebruiksvriendelijk. De NSA zelf nota bene, noemt het programma Tor als beste. Maar dat is te langzaam om foto´s en video´s te downloaden. Alternatieve tools zijn vaak tijdelijke projecten.” Plak besloot zijn softwareontwerp voor anoniem internet te baseren op Tor (een acroniem voor The Onion Router, een techniek voor anonieme communicatie via een computernetwerk), en het sneller te maken. “Er was nog geen gulden middenweg. Het was óf gebruiksvriendelijk, snel internet en geen privacy, of te langzaam internet maar met privacy. Mijn software waarborgt de privacy, maar is óók gebruiksvriendelijk en vooral: sneller.”

Het principe: om zo snel mogelijk online informatie te delen, doet iedereen in het netwerk mee. Plak: “Normaal gesproken gaat (het verzoek om) informatie gewoon van A naar B. Mijn tool vraagt het via B, C en D pas aan E; degene die de data heeft. Onderweg vindt continu encryptie en descriptie plaats. Zo is het enorm moeilijk om data te achterhalen.”

Hoera: de hele gebruikerswereld blij en eeuwige roem voor de TU-ingenieur dus? “Nou nee”, zegt Plak. “Anoniem internet heeft namelijk ook flinke nadelen. Er surfen mensen rond die kwaad willen, die het gebruiken voor drugs- en wapenhandel. Maar voordelen heeft het ook. In sommige landen, waaronder Egypte, worden mensen opgepakt omdat ze dingen uitspoken op internet die ingaan tegen de censuur of cultuur in het land. Dat zou met anoniem internet verleden tijd zijn.”

Plak besloot zijn tool voorlopig kleinschalig in te zetten. “Ik heb het geïntegreerd in Tribler, het vrije en open source peer-to-peer-programma dat onder andere is ontwikkeld door de TU. Het is de bedoeling dat het vanuit daar wordt doorontwikkeld.” Niet door Plak zelf overigens, die had al een baan voordat hij was afgestudeerd. “Via een open sollicitatie ben ik aangenomen als forensisch IT-expert. Ik achterhaal misdrijven, zoals hacks.” Vanuit die functie pleit hij ironisch genoeg niet voor anoniem internet. “Ik vind het zelf ook helemaal niet zo belangrijk om online anoniem te blijven. Niet iedereen hoeft met me mee te kijken, maar voor mij is een groter goed belangrijker: het opsporen van misdadigers.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.