Education

Onzekere toekomst noodfonds studenten

‘Mission to Minsk’ wil dat Nederland meer beurzen beschikbaar stelt voor Wit-Russische studenten die hier noodgedwongen moeten studeren. Het ministerie van onderwijs heeft dit studiejaar echter geen enkele aanvraag ontvangen en overweegt nu de beurzen op te heffen.

Volgens ‘Mission to Minsk’, een Nederlandse organisatie die pleit voor een vrij Wit-Rusland, zijn eind december zo’n tweehonderd studenten opgepakt, omdat zij deelnamen aan protesten tegen de zittende president Loekasjenko. Zij mogen waarschijnlijk nooit meer studeren in Wit-Rusland.

Noodfonds
Deze studenten zouden geholpen kunnen worden met het Libertas Noodfonds dat in 2006 werd ingesteld door Mark Rutte, destijds staatssecretaris van hoger onderwijs. Studenten die om politieke redenen van hun universiteit worden gestuurd, kunnen een beroep op het fonds doen en daarmee in Nederland hun studie afronden.

“Het gaat erom dat deze studenten weten dat zij hun studie hier zo nodig kunnen voortzetten. Het heeft voor deze studenten de functie van een levensverzekering”, zegt Oliver van Loo van Mission to Minsk. Bovendien zit volgens hem ruim de helft van de demonstranten die vorige maand werden opgepakt nog vast.

Aanvragen
Momenteel maken 42 studenten gebruik van het fonds; behalve Wit-Russische zijn daar ook een aantal Zimbabwaanse studenten bij. Sinds september heeft het ministerie echter nog geen nieuwe aanvragen ontvangen. Het kabinet overweegt het Libertas Noodfonds op te heffen, tot ontsteltenis van Van Loo. “Als ze het fonds wegbezuinigen, sluiten ze de ogen voor studenten in alle landen waar trammelant is”, zegt hij.

Collegegeld
Hij ziet wel een andere mogelijkheid om geld te besparen: “Het zou vele duizenden euro’s schelen als instellingen de studenten die gebruikmaken van het fonds, het reguliere collegegeld vragen in plaats van het hoge instellingscollegegeld voor studenten van buiten de Europese Economische Ruimte.”

Aanleiding zijn de studentenacties van afgelopen week. Ook staatssecretaris De Jager van Financiën is bij het debat aanwezig.

In verschillende steden demonstreerden studenten deze week tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs en de mogelijke afschaffing van de basisbeurs.

Tijdens een manifestatie in Rotterdam afgelopen donderdag zei Plasterk dat hij het hoger onderwijs toegankelijk wil houden voor alle groepen in de samenleving. De Tweede Kamer wil nu weten wat hij daarmee precies bedoelt.

De Jager moet zich verantwoorden voor zijn uitspraken van vorige week tijdens een werkbezoek op de Stenden Hogeschool. Hij zei dat afschaffing van de basisbeurs allerminst zeker is. Een andere optie is volgens hem dat studenten hun master zelf betalen.

De SP heeft het debat aangevraagd. Kamerlid Jasper van Dijk wil ook van de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie weten hoe ze over bezuinigingen in het hoger onderwijs denken.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.