Opinion

Ontplooien

Avondcolleges zouden slechter zijn, en minder motiverend, zegt de studentenraad. Studenten zouden de tijd buiten de colleges gebruiken om zich te ontplooien.

Volgens de sr zouden studenten bij een 10-urenrooster een studieritme moeten creëren dat wisselt van dag tot dag. Er zijn bij de sr blijkbaar geen avondmensen. Wat zou ik er niet voor geven om avondcolleges te mogen volgen. Ik ben namelijk een avondmens. Mijn beste werk doe ik als het acht uur is geweest. Ik studeerde het liefst ‘s nachts voor tentamens, als het donker was, en het liefst met een feestje bij de buren dat je toch uit je slaap hield. Al mijn columns voor Delta zijn dan ook geschreven op rare tijden, vaak in beschonken toestand na een flinke slok ontplooiing. En waarom zou je de ochtenduren niet kunnen gebruiken om je te ontplooien? Ik sport graag in het daglicht, en ik moest colleges missen om overdag te kunnen hardlopen. Moet ik dan de sjaak zijn omdat ik mijn enkels niet wil breken op donkere paadjes? Lijkt me juist tof, die avondcolleges. Je kunt eerst lang uitslapen, shoppen als de winkels leeg zijn, ontplooiende dingen overdag doen die ‘s avonds niet kunnen – naar een museum bijvoorbeeld – en dan naar college gaan. En daarna de kroeg in, precies op het tijdstip dat het gezellig wordt! Niet dat ik naar colleges zou gaan, ik heb toch bijna geen colleges bezocht, maar ik zou graag de mogelijkheid willen hebben. Wel zo eerlijk. Ik zie ook niet in hoe een wisselend studieritme een slechte zaak is. Het zou de studenten juist in hun ontplooiing helpen, hen voorbereiden op de veranderende wereld. Want alles verandert. Plots moet je langer werken voor een kleiner pensioen, word je atol overspoeld door de stijgende zee of word je zonder enige voorbereiding verliefd op je buurmeisje. Of gaat je moeder ineens dood. C’est la vie – niets aan te doen. Je moet juist leren optimaal te profiteren van veranderende omstandigheden. Survival of the flexibelst is het. De sr en de rest van de studenten zullen maar moeten leren met de onzekerheden van het leven om te gaan. Want dat is het doel van al dat ontplooien – volwassen worden en tegen een stootje bestendig worden.

Dit was de laatste column van Michael Afanasyev voor Delta.

Het management van sport en cultuur is bereid om met alle verenigingen specifiek in overleg te treden en zo vaak als nodig. Dat zei het hoofd van de unit, Raymond Browne, tijdens de overlegvergadering tussen studentenraad en college van bestuur, afgelopen vrijdag. Ter tafel lag het rapport dat het Delftsch Studenten Sport Overleg (DSSO) had opgesteld, na een inventarisatie van de klachten onder de verenigingen. Daarin werd het management slechte communicatie en onvoldoende oog voor de wensen en belangen van de clubs verweten. Door de welwillende houding van Browne dreef de studentenraad de zaak niet op de spits. Manuel Harmsen, van DSSO, is blij met de handreiking. “Browne erkende eerder alleen de studentenraad als officiële gesprekspartner namens de studenten. Dat hij nu rechtstreeks met de clubs wil praten, en met het DSSO, geeft vertrouwen dat er meer te bereiken is in de komende periode.”

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.