Dacht jij dat je de alledaagse dingen wel onder de knie had? Lars en HP verbeteren de techniek van alles en niets uit het studentenleven.
‘s Ochtends is elke minuut langer uitslapen heilig, want je blijft het liefst zo lang mogelijk in je nest liggen. Maar luiheid loont niet want mensen die langer dan 8,5 uur slapen per dag schijnen vijftien procent meer kans te hebben om vroegtijdig dood te gaan.
Na de praktische handelingen en feiten van vorige week, het opstaan, is het tijd voor het einde van het begin van de dag. We gaan namelijk ontbijten.
Daarbij denken wij meestal aan brood. Vroeger werd er ontbeten met pannenkoeken, aardappelen of brij. Pas vanaf de zeventiende eeuw werd het brood ontdekt als voedzaam product om de dag in te luiden. De term ontbijten werd ook hip in die tijd en betekend zoiets als ‘het beginnen aan eten.’ De Engelsen waren de ramadan (het vasten) blijkbaar zat want hun woord ‘breakfast’ komt van ‘break the fast’ of wel stoppen met vasten.
Hoewel er onder ons figuren zijn die denken er beter aan te doen snel te ontbijten, met cereals (zoals cornflakes), muesli en rare zuivelproducten, is er geen product dat kan tippen aan het brood dat de bakker ons weet voor te schotelen.
De bonus van brood is namelijk dat er jodium in zit en laten we dat nou net hard nodig hebben. Wij hebben een dagelijkse behoefte van honderdvijftig microgram. Een bruine boterham levert ons al gauw een zevende deel hiervan. Omgerekend in populaire ontbijtdrankjes hebben we anderhalve liter drinkontbijt nodig om aan onze dagelijkse behoefte jodium te komen, deze bevatten namelijk de mineralen van één boterham per glas.
Het enige probleem van brood is dat het na een paar dagen niet meer lekker is. We moeten dus steeds vers brood hebben. Hier heeft de bakker wat opgevonden, namelijk het broodabonnement. Nooit meer naar de bakker lopen, hij komt namelijk elke ochtend naar jou en je huisgenoten toe deze winter.
Nu draait het ontbijt niet alleen om jodium en brood. Ook melk, ei en andere fijne bijproducten completeren het geheel tot een voedzame maaltijd. Niet voor niets viel Peer Mascini ons op de televisie jarenlang lastig met van duikplanken springende koeien. Maar verder niets slechts over Peer want hij is officieel uitgeroepen tot ‘reclameheld van de twintigste eeuw’.
Nou blijkt melk niet alleen goed te zijn voor je botten, er zitten ook belangrijke energie en bouwstoffen in. Maar niet iedereen kan genieten van de witte motor. Meer dan zeventig procent van de Aziaten en Afrikanen breekt namelijk de lactose uit melk niet af. Dat wij als Europeanen dit wel doen is het gevolg van eeuwen training.
Het gezegde ‘vroeger was alles beter’ gaat, ondanks de ontwikkelingen, toch op bij ons ontbijt. Terwijl wij ons nu verrijken met koffie, thee of melk bij het ontbijt, was het in de zeventiende eeuw gebruikelijk om dit te nuttigen met bier.
Lars en HP
(Foto: Lars en HP)
‘s Ochtends is elke minuut langer uitslapen heilig, want je blijft het liefst zo lang mogelijk in je nest liggen. Maar luiheid loont niet want mensen die langer dan 8,5 uur slapen per dag schijnen vijftien procent meer kans te hebben om vroegtijdig dood te gaan.
Na de praktische handelingen en feiten van vorige week, het opstaan, is het tijd voor het einde van het begin van de dag. We gaan namelijk ontbijten.
Daarbij denken wij meestal aan brood. Vroeger werd er ontbeten met pannenkoeken, aardappelen of brij. Pas vanaf de zeventiende eeuw werd het brood ontdekt als voedzaam product om de dag in te luiden. De term ontbijten werd ook hip in die tijd en betekend zoiets als ‘het beginnen aan eten.’ De Engelsen waren de ramadan (het vasten) blijkbaar zat want hun woord ‘breakfast’ komt van ‘break the fast’ of wel stoppen met vasten.
Hoewel er onder ons figuren zijn die denken er beter aan te doen snel te ontbijten, met cereals (zoals cornflakes), muesli en rare zuivelproducten, is er geen product dat kan tippen aan het brood dat de bakker ons weet voor te schotelen.
De bonus van brood is namelijk dat er jodium in zit en laten we dat nou net hard nodig hebben. Wij hebben een dagelijkse behoefte van honderdvijftig microgram. Een bruine boterham levert ons al gauw een zevende deel hiervan. Omgerekend in populaire ontbijtdrankjes hebben we anderhalve liter drinkontbijt nodig om aan onze dagelijkse behoefte jodium te komen, deze bevatten namelijk de mineralen van één boterham per glas.
Het enige probleem van brood is dat het na een paar dagen niet meer lekker is. We moeten dus steeds vers brood hebben. Hier heeft de bakker wat opgevonden, namelijk het broodabonnement. Nooit meer naar de bakker lopen, hij komt namelijk elke ochtend naar jou en je huisgenoten toe deze winter.
Nu draait het ontbijt niet alleen om jodium en brood. Ook melk, ei en andere fijne bijproducten completeren het geheel tot een voedzame maaltijd. Niet voor niets viel Peer Mascini ons op de televisie jarenlang lastig met van duikplanken springende koeien. Maar verder niets slechts over Peer want hij is officieel uitgeroepen tot ‘reclameheld van de twintigste eeuw’.
Nou blijkt melk niet alleen goed te zijn voor je botten, er zitten ook belangrijke energie en bouwstoffen in. Maar niet iedereen kan genieten van de witte motor. Meer dan zeventig procent van de Aziaten en Afrikanen breekt namelijk de lactose uit melk niet af. Dat wij als Europeanen dit wel doen is het gevolg van eeuwen training.
Het gezegde ‘vroeger was alles beter’ gaat, ondanks de ontwikkelingen, toch op bij ons ontbijt. Terwijl wij ons nu verrijken met koffie, thee of melk bij het ontbijt, was het in de zeventiende eeuw gebruikelijk om dit te nuttigen met bier.
Lars en HP
(Foto: Lars en HP)
Comments are closed.