Campus

Ontbijt

7:30. De wekker gaat. Met een half oog druk je de snooze-button in en draait je nog eens om. Slechte keus. 8:00. Deze keer heb je hetzelfde vergrafte gevoel, met nog minder tijd om je aan te kleden.

Met een sortiment van haastig aangegooide kleren sjees je richting de voordeur. Eenmaal aangekomen op de TU word je je bewust van je knorrende maag. Rest niks anders dan hoopvol staren naar de klok voor een laf croissantje voor te veel geld en een bak pleur.


Grimmig maar waar, de gemiddelde student laat ontbijt vaak links liggen. Dit terwijl het ontbijt toch echt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Je opstarter. ‘Eet des ochtend als koning, des middag als een keizer en ‘s avonds als een slaaf’ vertaalt zich in studentenland meestal als ‘eet wanneer je tijd en iets in de ijskast hebt’.


Als redelijk bereisd persoon heb ik het privilege gehad om van veel culturen te kunnen zien wat zij zien als ontbijt. Van het full English breakfast, met bonen in tomatensaus, spiegeleieren, bloedworst en soms gefrituurd brood (ja echt!), tot het lichte Franse ontbijt met een kopje chocola en een pain au chocola. In zowel Thailand als in Colombia prefereert men rijst, de een met curry en de andere met bonen en worst. Al deze ontbijten hadden in hun omgeving hun eigen charme. Dus wat te doen om toch dat ontbijt er doorheen te krijgen? De dag van tevoren brood maken, dat de dag erna zo soppig dan wel droog is? Een andere oplossing die ik laatst zag, was domweg brood en beleg meenemen. De geur van paté en pindakaas staan mij nog scherp voor de geest. Al is de combinatie voor mij nog steeds moeilijk te bevatten. Mijn persoonlijke oplossing en voorkeur? Simpel: fruit. Met een pens vol brood of cornflakes ben ik niet vooruit te branden. Maar soms, als het moment het toelaat, zit ik aan tafel in mijn pyjama met een zachtgekookt eitje, warm broodje en een vers glas sap… shit daar gaat de wekker weer!

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.