Education

Onderwijsdemonstratie

Enkele duizenden studenten en jongeren hebben op 21 mei in Amsterdam gedemonstreerd tegen bezuinigingen op het onderwijs.
Op het Museumplein verzamelden de studenten zich om Tweede Kamerleden te horen over hun plannen voor de komende verkiezingen.

De organiserende Landelijke Studentenvakbond (LSVb) had als slogan ‘Laat het onderwijs niet leeglopen, vul het Museumplein tegen de bezuinigingen’.
Volgens LSVb zijn zowel de kwaliteit als de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in het geding, maar voor veel demonstranten ging het maar over één onderwerp: de basisbeurs. D66, PvdA, VVD en GroenLinks zijn voorstander zijn van een sociaal leenstelsel. De basisbeurs wordt dan een lening die na afloop naar draagkracht wordt terugbetaald.

Sijbolt Noorda, voorzitter van de Vereniging Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU), roemde de toegankelijkheid van het Nederlandse onderwijsstelsel, maar weigerde een specifieke uitspraak te doen over de basisbeurs: “Het gaat om meer geld dan alleen de stufi.” Het debat met enkele Tweede-Kamerleden leverde niet veel nieuws op. De eventuele investeringen in het onderwijs kwamen aan bod. Veel studenten willen graag dat het geld van de studiefinanciering direct terugstroomt naar het hoger onderwijs. De VVD verzekerde dit, terwijl D66 en de PvdA vooral benadrukten dat zij in het gehele onderwijs investeren. Tegenstanders van de basisbeurs vinden dat het leenstelsel eerlijker is dan het huidige stelsel.

Leden van de JOVD, gelieerd aan de VVD, vlogen rond met een vliegtuigje met een spandoek met daarop: ‘I love sociaal leenstelsel’. Ook de Jonge Democraten gingen de confrontatie aan met de leus: ‘Liever goed onderwijs dan stufi’. Deze leuzen vielen niet goed bij de jongeren van de SP en het CDA; zij maken zich immers wel sterk voor het behoud van de basisbeurs.
Elk jaar krijgen de circa 600 duizend hoger-onderwijsstudenten in totaal meer dan drie miljard euro aan studiefinanciering. Daarnaast kost de OV-kaart de staat elk jaar 350 miljoen euro. Door van de basisbeurs een lening te maken hoopt de politiek ongeveer één miljard te besparen.

Freelance jobs available writing for Delta’s English Pages. We seek foreign students/staff to write articles in English, for payment, on a freelance basis. No experience necessary. We’re looking for enthusiastic, creative foreign students/staff to contribute articles, cartoons, illustrations and photographs. Interested, please send a brief introductory email to: d.mcmullin@tudelft.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.