Campus

Onbezongen held

Na me te buiten te zijn gegaan aan alle soorten vlees op de barbecue en het grootste deel van een willekeurig beest te hebben verorberd, snak ik soms naar iets wat geen hartslag heeft gehad.

Vaak vergeten, slecht gedaan of zachtjes vermoord in een overdaad saus, staat dan depressief in een hoekje de salade stof te vangen. Elf blaadjes sla met vier radijsjes erin redden het niet in de harde wereld van hamburgers, worst en spareribs. Het meest deprimerende zijn de grote emmers tot de nok toe gevuld met iets wat hoort door te gaan voor een huzaren- of aardappelsalade.

En dit terwijl een goede salade een perfect onderdeel kan zijn van een barbecue. Als je na veel vlees kreunend en steunend neerploft in een stoel, kan de salade je het gevoel geven dat je nog iets gezonds hebt gedaan.

Hierbij een paar combinaties en ideeën voor de lange zomernachten.

Waldorf: Appel, selderij, walnoten en roma-sla. Aanmaken met citroen en een klein lepeltje mayonaise. Zout en peper naar smaak.

Grieks: Komkommer, tomaat, rode ui, zwarte olijven en veldsla. De veldsla is optioneel, want deze salade is traditioneel van harde groente gemaakt. Verse oregano, stukjes feta en een lichte dressing, ideaal voor bij de barbecue.

Geroosterde groente: courgette, paprika, aubergine en champignons, allemaal even kort op de barbecue en vervolgens besprenkelen met olijfolie, citroensap en lekker zout en peper. Combinatie van barbecue en groenten: het beste van beide werelden.

Blauwe kaas, peer, walnoot en rucola. Verrassende combinatie voor kaasfans.

Vijg, parmaham, balsamico siroop, rucola, pijnboompit. Salade met vlees, voor carnivoren.

Dit zijn slechts een paar ideeën, leef je uit en ga ervoor.

Met geslepen messen,

Job Hogewoning

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.