Education

Onafhankelijke kwaliteitscontrole ‘onder druk’

Politici in Europa willen steeds meer te zeggen krijgen over het hoger onderwijs, constateert onderwijskeurmeester Karl Dittrich. Accreditatieorganisaties als de NVAO moeten op hun tellen passen.


De autonomie van universiteiten en hogescholen komt onder druk te staan, waarschuwde NVAO-voorzitter Dittrich zijn Europese collega’s onlangs, tijdens een congres in Parijs.


Met name in Engeland, Zweden Hongarije en Nederland staat de taakverdeling tussen de regering en de onderwijsinstellingen ter discussie. De academische vrijheid dreigt volgens hem te worden beperkt door politici die de instellingen niet langer vertrouwen.


“Het is niet voor het eerst dat populistische denkbeelden over nutteloze kennis, waardeloze hoogleraren, arrogante bestuurders en luie studenten als rechtvaardiging dienen om onderwijsinstellingen een lesje te leren”, stelt Dittrich.


Tegen die achtergrond moeten ook de ‘NVAO’s’ van Europa ervoor waken dat ze hun primaire controlerende taak onafhankelijk kunnen blijven verrichten en dat ze zich niet voor andermans kar laten spannen. Heel belangrijk vindt Dittrich het dat een regering geen invloed heeft op accreditatieoordelen en dat dit niet ook indirect gebeurt, via bijvoorbeeld de benoeming van de bestuurders van de accreditatieclubs.


De grootst denkbare transparantie is het belangrijkste wapen van de Europese onderwijskeurmeesters, meent Dittrich. Want dan zal blijken hoe de kwaliteit beoordeeld wordt en wie daarop invloed uitoefenen.


 




 

Het Repair Café is een initiatief van voormalig milieujournalist Martine Postma uit Amsterdam. Zij organiseerde bijeenkomsten waarbij mensen hun kapotte gebruiksvoorwerpen konden meenemen en waar ze door handige vrijwilligers werden geholpen om het spul te repareren.

Het reparatiecafé was bedoeld als alternatief voor het weggooien. “Ik geloof niet dat mensen zoveel spullen bij het grofvuil zetten uit onwil”, zegt Postma in De Pers. “Nieuwe spullen zijn nu eenmaal makkelijker te vinden dan goede reparateurs.”

Postma kwam vorige week met een busje vrijwilligers naar het Mekelpark op uitnodiging van de jubilerende Studium Generale (65 jaar).

In Delft waren het geen mixers en magnetrons die ter reparatie werden aangeboden, maar vooral fietsen. In weerwil van hun bijnaam bleken veel TU-studenten namelijk niet te weten hoe een rem af te stellen, een slag uit een wiel te halen of een lekke band te plakken.

Lees ‘Reparatieles tegen weggooien’, De Pers, 19 mei 2011-05-19

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.