Education

Officier wordt bachelor

Adelborsten en cadetten die afstuderen bij de faculteit militaire wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie krijgen voortaan een universitair bachelordiploma.


Vlak voor Kerstmis oordeelde onderwijskeurmeester NVAO positief over de opleidingen krijgswetenschappen, militaire bedrijfswetenschappen en militaire systemen & technologie. Volgens de faculteitsdecaan, professor Wouter van Rossum, biedt de NLDA al langer onderwijs en onderzoek op universitair niveau. Hij is blij met de officiële erkenning.



Defensie hoopt hiermee een aantrekkelijker werkgever voor vwo’ers te worden. De NLDA gaat meer samenwerken met ‘civiele’ universiteiten. Op termijn gaat ze misschien ook zelf masterprogramma’s aanbieden.

Quantumfysica mag dan keiharde bètawetenschap zijn, levensvragen zijn van iedereen. En zo leidde een fascinatie van theaterregisseur Marcel Roijaards voor het Higgs-boson via de deeltjesversneller in Genève tot een theaterstuk met de thema’s oneindigheid en de vraag ‘wie ben ik als mens in dat oneindige verhaal?’.

Klinkt een tikkeltje vaag, is het niet? “Sterker nog, het spreekt voor veel mensen ontzettend tot de verbeelding”, denkt Roijaards. “Andere werelden, oneindigheid, parallelle universums – fascinerend!” Concreter: ‘Looking for Higgs’, met de ondertitel ‘a quantum physical shuffle’, vertelt het verhaal van een vrouw die wacht op haar man. Een astronaut met de naam Peter Higgs om precies te zijn, die via een zwart gat is verdwaald in de oneindigheid. Ze blijft maar wachten, en hij wil net zo graag terug naar haar. Door een wonder – wetenschap of God – lijkt hun liefde te overwinnen en ontmoeten ze elkaar.
Pure science fiction? “Uiteindelijk is het verhaal gebaseerd op die ene, wereldberoemde formule van Peter Higgs, die helemaal kloppend is maar waarin één factor ontbreekt. Als we die factor vinden, weten we alles. Het is dus pure wetenschap”, zegt Roijaards. “Ik snap er niks van, haalde vroeger voor wiskunde alleen maar enen, maar ik vind het een mooi gegeven. Het fascineert me dat iemand zijn hele leven aan één som kan werken. Poëzie, bijna.”

Dat het voor hem onbegrijpelijke materie is, zit hem op geen enkele manier in de weg. “Als het moet, zou ik ook een theaterstuk kunnen maken over eenzame zangers in Mexico – daar weet ik ook niks vanaf.”
Helemaal onbezonnen begon hij toch niet aan zijn theaterstuk. Roijaards stelde een cast samen met academische studenten van onder andere bouwkunde, theologie en kunstmatige intelligentie, onder wie TU-bouwkundestudent Thomas Galesloot. “Ik heb me bewust laten informeren”, aldus Roijaards. “Tijn Schmits, die kunstmatige intelligentie studeerde, snapt de Higgs-theorie namelijk wel, en tikt me regelmatig op de vingers als het stuk de verkeerde kant opgaat. En de theoloog in ons gezelschap zorgt voor het evenwicht, want er zijn ook veel mensen heel kwaad op Higgs. Die zeggen: de zoektocht naar het elementaire deeltje is eigenlijk een zoektocht naar God, en daar mág je niet naar zoeken.”

Maar waar haal je zo’n gespecialiseerde cast, die voor een deel óók nog eens gewoon studeert, vandaan? “Via een auditieoproep”, lacht Roijaards. Alba Theaterhuis heeft namelijk drie afdelingen. Alba I is een beginnerstraject, bedoeld voor mensen die willen onderzoeken of ze iets met theater willen. Alba II, dat vroeger De Expeditie heette, speelt met meer ervaren acteurs, die naar een vakopleiding willen, er al één volgen of er net vanaf komen. Alba III is de professionele afdeling. Voor Alba II zoekt het theatergezelschap vooral acteurs via oproepen en zijn eigen netwerk. Roijaards: “Ik wilde al langer iets doen met de thema’s ruimtevaart en wetenschap; heb eindeloos gebrainstormd met artistiek begeleider Arlon Luijten. Pas na een paar auditierondes, waar tientallen mensen op afkwamen, zijn we met elf acteurs aan de slag gegaan met de thema’s Higgs, de ondergrondse deeltjesversneller in Genève, oneindigheid en parallelle universums. Aan het eind doken we met zijn allen de trechter in en stelden onszelf de vraag: waar gáát dit over? Voeg daar de menselijke maat aan toe, en zo is dit verhaal al spelend ontstaan.”

‘Looking for Higgs’, tot en met zondag 30 januari en van woensdag 2 tot en met zondag 6 februari in de Alba Loods, Laan van Poot 97, Den Haag. Aanvang: 20.30 uur, 15.00 uur op zondagen. Toegang: 8 euro via (06) 14969432 en tweede kaartje gratis o.v.v. ‘Actie Delta’.
www.albatheaterhuis.nl

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.