Education

Ockels presenteert zonneboot

De nieuwste TU zonneboot is woensdagmiddag in Amsterdam aan pers en publiek gepresenteerd. De beweegbare draagvleugels zijn het nieuwste wapen in de Elfstedentocht voor zonneboten, de DONG Energy Solar Challenge, die van 8 tot 14 juli gevaren wordt.


Na overwinningen in 2006 en 2008 haalde het Delta Lloyd Solar Boat Team vorig jaar de derde plaats. Niettemin waren de verwachtingen hoog gespannen omdat de boot was uitgerust met draagvleugels die de wrijving een stuk zouden verminderen en dus de snelheid verhogen. Maar in praktijk viel de stabiliteit van de vleugels tegen.
Nu is de voorvleugel verbreed waardoor de stabiliteit beter is. Ook wordt de hoek dynamisch ingesteld zodat er maximale lift en minimale wrijving is. Al bij 12 kilometer per uur komt de romp los van het water. De verwachte topsnelheid ligt tegen de 40 km/h.
Bij de testvaart kwam nog wel een mankement met de stuurinrichting naar voren. Dat gaat nu niet meer met een touwtje naar het roer, maar met een joystick. Daar moet nog aan geknutseld worden.

Volg het team op de website www.deltalloydsolarboat.nl

 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.