Education

​Obama wil studeren gratis maken

President Obama van de Verenigde Staten wil Amerikanen gratis hoger onderwijs bieden. Twee jaar doorstuderen moet even vanzelfsprekend worden als het volgen van voortgezet onderwijs, zei hij in zijn State of the Union.

Terwijl de Nederlandse Eerste Kamer de kosten van hoger onderwijs gisteravond met duizenden euro’s heeft verhoogd, probeert president Obama van de Verenigde Staten het omgekeerde te bewerkstelligen: hij wil community colleges gratis maken. Deze colleges bieden veelal twee- tot vierjarige opleidingen, vergelijkbaar met het Nederlandse mbo-4 en hbo.

Over vijf jaar zal twee op de drie vacatures een hogere opleiding vereisen, benadrukte hij. “Twee op de drie. En toch leven we in een land waarin te veel intelligente, ambitieuze Amerikanen het onderwijs dat ze nodig hebben niet kunnen betalen. Dat is niet eerlijk tegenover hen, en zeker niet verstandig voor onze toekomst.”

Veertig procent van alle studenten in de Verenigde Staten gaat naar een community college, aldus Obama. Sommige studenten zijn jong en beginnen net, andere willen zich omscholen, weer andere zijn veteranen of alleenstaande ouders die weer de arbeidsmarkt op willen. “Wie je ook bent, dit plan is jouw kans om een diploma te behalen en voorbereid te zijn op de nieuwe economie, zonder een grote schuld.”

“Begrijp me goed, je moet het wel verdienen”, zei hij erbij. “Je moet je cijfers op peil houden en op tijd afstuderen.”

Er zijn her en der al gratis community colleges, bijvoorbeeld in Tennessee (waar republikeinen de dienst uitmaken) en Chicago (waar democraten de baas zijn). Obama wil het idee in heel Amerika verspreiden, zodat twee jaar hoger onderwijs “becomes as free and universal in America as high school is today”.

Verder wil hij ervoor zorgen dat Amerikanen de maandelijkse aflossing op hun studieschuld kunnen verlagen, zodat een studieschuld “niemands dromen laat ontsporen”.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.