Education

NWO verdeelt 36 miljoenenbeurzen onder wetenschappers

Wetenschapsfinancier NWO geeft 36 vooraanstaande wetenschappers, onder wie twee Delftse, een Vici-beurs van anderhalf miljoen euro. Daarmee mogen ze de komende vijf jaar een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

De Vici-beurzen behoren tot de grootste persoonsgebonden onderzoeksbeurzen van Nederland. De wetenschappers verdiepen zich bijvoorbeeld in de hersenen van adolescenten, flexibele robotpakken voor verlamde mensen en de politieke reactie op natuurrampen in oorlogsgebieden.

Maar liefst 216 wetenschappers deden een gooi naar de prestigieuze beurzen, waarvan 132 hun beknopte aanvraag mochten uitbreiden. Zeventien procent van alle aanvragers heeft de beurs in de wacht gesleept.

De beurzen zijn verdeeld over verschillende disciplines. Bij het selecteren van voorstellen kijken de beoordelaars onder andere naar “de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter, de wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en kennisbenutting”, meldt NWO.

De beurzen ontlenen hun naam aan het briefje dat Julius Caesar na een gewonnen veldslag aan de senaat van Rome stuurde: veni, vidi, vici (ik kwam, ik zag, ik overwon).

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.