Education

​Nuon Solar Team aan kop in Zuid Afrika

Na vier dagen racen met hun zonnewagen Nuna7S door Zuid Afrika hebben de Delftse studenten van het Nuon Solar Team een enorme voorsprong op de concurrenten.

“Voor het eerst ging Nuna echt over een bergpas heen. Dit was spannend omdat de coureur hier langdurig moest remmen en het zicht slecht was door de regenval.” De wedstrijd door bergachtige gebieden in Zuid Afrika, waar de Delfste studenten momenteel aan meedoen, is spannend vanwege de nieuwe vaardigheden die het parcours vereist. Dat maakt de blog van het Nuon Solar Team wel duidelijk.

Minder spannend lijkt de uiteindelijke uitslag. Het Delftse team heeft 2117,4 kilometer afgelegd. Bij de nummer twee, het Turkse Anadolu Solar Team, staat de teller op 1366,1 kilometer. Net iets meer dan de nummer drie, het Zuid Afrikaanse North West University Solar Team met 1340,3 kilometer.

De Sasol Solar Challenge startte op 27 september in Pretoria, om acht dagen later, op 4 oktober, te eindigen in Kaapstad. Onderweg kunnen de deelnemers extra loops rijden van tussen de vijftig en de honderd kilometer lang. De wagen die na acht dagen de meeste kilometers heeft afgelegd, wint. Tien teams mee; zeven uit Zuid Afrika, een uit Turkije, een uit Cyprus en het team uit Delft.

Zeven maal op rij deed het Nuon Solar Team mee aan de tweejaarlijkse World Solar Challenge in Australië, de grootste en meest prestigieuze race voor zonneauto’s ter wereld dwars door de woestijn. Vijf maal won het goud en tweemaal zilver.

Het is nu voor het eerst dat de Delfste studenten meedoen aan de race in Zuid Afrika. Ze hebben de Nuna7, die vorig jaar eerste werd in Australië, aangepast. Zo heeft de motor meer vermogen, omdat het Zuid-Afrikaanse parcours tussen Pretoria en Kaapstad bergachtig kan zijn.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.