Campus

Nostalgia (5)

Last summer Sebnem Cezayirlioglu (24, Turkey) bought this set of raki glasses back home in Istanbul. She knew in September 2011 that she would be coming to Delft for an MSc degree in Industrial Design, so she decided to search for souvenirs that would remind her of Istanbul and her friends back home.

Raki is a common drink in Istanbul, drunk with together with friends during dinner. And it goes best with seafood dishes or with mezzes, which are small, snack-like dishes eaten with aperitifs. Depicted on the glasses is an image of a man with a fish on his fishing pole, which connects to a local saying: “I wish I was a fish inside a bottle of raki.” This means that after drinking a certain number of glasses of raki, your mind and your thoughts run free.


In the Nostalgia (Heimwee) series, photographer Hans Stakelbeek profiles international students who have an object with them here in Delft that reminds them of home. If you would also like to be profiled in the series, please mail us at: delta@tudelft.nl

Een beetje ontwerper is zijn gebruiker een stap voor. En dat is Thijs Buizer (22), fervent festivalbezoeker, dan ook. Want als je een ligstoel ontwerpt zonder pootjes en die en masse neerzet op een festival, kun je er natuurlijk donder op zeggen dat mensen het ding na een paar biertjes als slee zien. Geen probleem, vindt de student, die de stoel ontwierp voor zijn bachelor-eindproject. “Ik heb gewoon een veiligheidsfactor ingebouwd, waardoor hij een twee keer zo hoge belasting aankan.”

En waar is de Festival Seat dan precies voor bedoeld? Buizer kan zich verschillende toepassingen voorstellen, maar droomt vooral van een grootschalige inzet in chillzones op festivals. “Het lijkt me fantastisch om een heel veld vol te zien staan met mijn stoelen. Maar een beetje achteraf op een veldje kan natuurlijk ook, om heerlijk onderuit naar een concert te luisteren.”
Zijn ontwerp blinkt uit in eenvoud; de Festival Seat is eigenlijk niets meer dan een gegolfde aluminium plaat. Maar niet zomaar een plaat, want het materiaal dat Buizer gebruikte is een soort golfkarton van aluminium. Het is eigendom van het bedrijf RS Developments, waarvoor hij zijn eindopdracht deed. Stijf spul, dus het was even een gok of de ergonomische vorm die Buizer zo leuk bedacht had, haalbaar was. “Ik heb eerst een concept gebouwd van karton. Dat lukte. Toen ik van RS Developments een stuk materiaal kreeg om mee aan de slag te gaan, heb ik meteen een prototype gebouwd.”

Ir. Kees Nauta, één van de drijvende krachten achter de bachelor-eindprojecten bij IO, haalt het met een trotse glimlach tevoorschijn op zijn kamer. Niet elke student maakt zoveel werk van zijn eindproject, maar niet iedereen krijgt dan ook een 9 – zoals Buizer. “Je moet met veel aspecten rekening houden als je zoiets ontwerpt”, zegt de student. “Met ergonomie, maar ook met marketing. Hoe verhuur je zo’n stoel bijvoorbeeld? Daar heb ik een businessmodel voor geschreven. Zelf voel ik er ook veel voor om sponsors er reclame op te laten plaatsen. Dat is meteen de financiering van zo’n stoel. Of je leent hem uit door middel van een statiegeldmuntje.”

Je kunt natuurlijk niet alles volledig onderzoeken voor je eindproject, dus ging de student vooral diep in op de ergonomie. “Ik heb verschillende zithoeken onderzocht, en toen ik het model eenmaal had gebouwd, heb ik het door verschillende mensen laten testen. Die vonden de Festival Seat verrassend comfortabel. Dat verwacht je niet van zo’n dun, hard ding.” Behalve mooi en veelzijdig, is hij dus ook nog eens lief voor je billen. En dat alleen al is tijdens drie dagen Pinkpop natuurlijk méér dan meegenomen. 

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.