Education

Nieuwe wereldwijde ranking stap dichterbij

Het is mogelijk om universiteiten en hogescholen wereldwijd met elkaar te vergelijken. Daar hoeft geen platte ranglijst met een mondiale nummer één uit te komen, denkt Frans van Vught.

Donderdag zal Van Vught de voorlopige resultaten presenteren van zijn poging om tot een nieuwe, wereldwijde vergelijking van instellingen in het hoger onderwijs te komen. “De conclusie zal luiden: het is te doen.”

Accentverschillen
Onlangs nog leverde de vereniging van onderzoeksuniversiteiten LERU felle kritiek op het project. De data vallen niet alleen moeilijk te vergelijken, maar zijn ook te manipuleren. Bovendien voorzien deze universiteiten – waaronder Oxford en Cambridge, maar ook de Universiteit Utrecht, de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam – dat er steeds meer details gevraagd zullen worden, in de valse veronderstelling dat het beeld dan steeds scherper wordt.
Toch steunt de Europese Unie de ontwikkeling van de zogeheten ‘U-Multirank’. Van Vught – voormalig rector en bestuursvoorzitter van de Universiteit Twente – wil een ‘multidimensionele’ vergelijking maken, waarin studenten, overheden en de instellingen zelf allerlei accentverschillen kunnen aanbrengen. “Het is niet wetenschappelijk om als samensteller van een ranglijst te bepalen wat het belangrijkste criterium voor kwaliteit is.”

Kennisuitwisseling
Vijf ‘dimensies’ ziet hij voor zich, waarvan sommige al bekend zijn: zo sluit hij aan bij de wereldwijde vergelijkingen van wetenschappelijk onderzoek op basis van citatiescores in de wetenschappelijke tijdschriften.
Maar lang niet iedere student is op zoek naar een opleiding tot Nobelprijswinnaar. Daarom wil hij ook andere dimensies laten zien, zoals de ‘regionale impact’ van het onderzoek: de kennisuitwisseling met het bedrijfsleven in de nabije omgeving. “Dat blijkt meetbaar”, zegt Van Vught. Samen met de cijferaars van het Leidse onderzoeksbureau CWTS heeft hij daarvoor een indicator ontwikkeld.
Ook kan er een wereldwijd tevredenheidsonderzoek onder studenten gehouden worden, want de antwoorden van studenten blijken ongeacht nationale verschillen behoorlijk goed vergelijkbaar: “Er zijn nauwelijks verschillen tussen de antwoorden van Saoediërs en Finnen.”

Obstakel
Het grootste obstakel voor zo’n wereldwijde vergelijking zijn de instellingen zelf. Zullen die eerlijk zijn over de werkloosheid onder hun afgestudeerden of hun inkomen vlak na afstuderen? En hebben ze die cijfers eigenlijk wel? “Instellingen weten minder van zichzelf dan we hadden gedacht”, zegt Van Vught. “In Scandinavische landen weten ze iets meer, in mediterrane landen iets minder.”
Maar de kritische onderzoeksuniversiteiten voorzien meer problemen. Het is niet duidelijk waarvoor de U-Multirank zou kunnen worden gebruikt en of dit instrument dan wel bij het doel past, waarschuwen ze. Ook vrezen ze dat universiteiten hun beleid zullen laten afhangen van indicatoren, en niet van de werkelijke kwaliteit, terwijl het andersom zou moeten zijn: de indicatoren moeten kwaliteit meten, maar niet vervormen.
Van Vught is niet onder de indruk van deze kritiek. “U-Multirank vervormt kwaliteit niet”, zegt hij, “maar biedt de gebruikers juist de optie om naar eigen inzicht een kwaliteitsbeschrijving te maken die past bij wat ze willen weten. En dat kunnen ze doen op basis van diverse kwaliteitsaspecten van hoger onderwijs en onderzoek.”

Zondag is de informele aftrap op de Beestenmarkt. Van 18.00 uur tot middernacht spelen daar studentenbands. Net als andere jaren hebben de vier dagen erna elk een thema om de nieuwe eerstejaars zo wegwijs te maken op alle vlakken van het studentenleven.

Welkom
Maandag is introductiedag met ’s ochtends het centrale welkom in het sportcentrum en op het Owee-terrein, de plaats waar ooit Bouwkunde zat. Na de lunch vertrekt de karavaan naar de binnenstad voor een infomarkt (Markt) en ‘Sightseeing Delft’.

Presidentenforum
Dinsdag staat in het teken van de studentenverenigingen, met onder meer op het Owee-terrein van 10.30 tot 13.00 uur een ‘presidentenforum’ en van 13.00 tot 14.00 uur een politiek lunchdebat. Volgens het Owee-bestuur zijn de Tweede Kamerleden Jasper van Dijk (SP), Mark Harbers (VVD) en Boris van der Ham (D66) ‘er in elk geval bij’.

Thuisbasis
De hele dag houden de verenigingen op hun thuisbasis open huis met veel activiteiten. Een greep: bij De Bolk kunen liefhebbers onder meer zelf cocktails mixen van het kaliber ‘paarse moederneuker’ en ‘AK-47’, Sint Jansbrug heeft abseilen in de aanbieding en homovereniging Outsite laat testen ‘of je in staat bent om homootjes op straat te herkennen’. Elke avond zijn er bij de verenigingen ook tal van ludieke, serieuze, culturele, sportieve en culinaire activiteiten.

Sport en cultuur
Woensdag wordt er gesport en aan cultuur gesnoven. Van 10.30 tot 12.30 uur is Het Grote Studenten Spektakel in het auditorium waarin alle faciliteiten van de TU en Hogeschool Inholland worden belicht en waar onder meer rector magnificus Karel Luyben te gast is. Parallel is er een programma in het gloednieuwe science centre. Verder is er een tentoonstellingslunch op het Mekelpark, biedt het sport- en cultuurcentrum talloze inloopactiviteiten en is er vanaf 16.30 uur het meezingspektakel Stud Cantus op het Owee-terrein.

Festival
Donderdag is de festivaldag met na de brunch van 13.00 tot 17.30 uur op het Owee-terrein talloze activiteiten uiteenlopend van muziekoptredens van Bertolf en een Q-music dj tot speeddaten en wedstrijdjes buikschuiven.
Het volledige programma staat op de site van de Owee.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.