Education

Nieuwe studentenprotesten

Opnieuw gaan studenten in verschillende steden de straat op om te protesteren tegen de langstudeerboete die staatssecretaris Halbe Zijlstra wil invoeren. Studenten van Saxion in Enschede kregen er vanmiddag vrij voor.


Om half vier startte in Enschede een ‘stille tocht’. Studenten willen daarmee ‘de dood van de kenniseconomie’ uitbeelden, schrijven ze in een persbericht. Tijdens de manifestatie spraken lokale prominenten onder wie de Enschedese burgemeester spreken. Ook de rector magnificus van de Universiteit Twente, Ed Brinksma en bestuursvoorzitter Wim Boomkamp van Saxion deden hun zegje.


In Utrecht kwamen studenten samen op de Neude. Het Utrechts Verenigd Studentencomité, een samenwerkingsverband van verschillende Utrechtse studentenorganisaties, deelde gratis diploma’s (‘steeds minder waard’) uit en lichtte studenten voor over de kabinetsplannen.


Ook de jongerenpartijen van VVD, PvdA en D66 voerden vanmiddag actie. Op het Plein in Den Haag ageerden ze tegen de ‘Halbeheffing’, en pleitten ze vóór een sociaal leenstelsel. Ze vinden de langstudeerboete, die ook voor huidige studenten gaat gelden, oneerlijk.


De afgelopen weken werd er al geprotesteerd in Groningen, Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Wageningen en Nijmegen.

Naam: Louise Vlot (19, TN)
Merk: Batavus
Gekocht voor: €600
Opvallend: Ziet eruit als nieuw

Op haar dertiende kreeg Louise Vlot haar huidige fiets van haar ouders. ”Om mee naar school te gaan, zo’n twaalf kilometer ver.” De fiets ziet er nog als nieuw uit. Tijdens de vele jaren dat Vlot de fiets gebruikte om van haar woonplaats Hardinxveld naar school in Gorinchem te fietsen, heeft het rijwiel weinig te lijden gehad. Nu gebruikt ze de fiets in Delft. Delft blijkt echter een zwaardere omgeving om te overleven. “Mijn voorwiel werd al vrij snel gestolen”, legt Vlot uit. “Daar heb ik wel van geleerd, ik zet hem nu dubbel op slot.” Toch heeft Vlot niet te klagen over haar inmiddels zes jaar oude fiets. “Alles doet het, behalve het licht en de versnellingen.” En daarmee scoort haar fiets voor Delftse begrippen bovengemiddeld.

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.